BH

Söker du bra och snygg BH? I vårt BH-sortimentet hittar du både enkla och praktiska behåar så väl som utmanande BH, stora BH och snygga BH. Det finns behåar i flera stilar; balkonette, BH med push-up, vanliga bygelbehåar och mer. Genomgående för våra BH:ar är att de håller hög kvalité. De flesta av våra behåar är tillverkade i Europa. Många av behåarna är stilfullt dekorerade med spetsar, broderier och rosetter, och det finns även behåar med annorlunda skurna kupor både för funktionalitet såväl som för extravagans. Bland behåsortimentet finns också självhäftande behåar utan axelband, BH-plåster (för att dölja bröstvårtor), klips och flera andra tillbehör.

Så väljer du rätt BH

Tre enkla steg för att hitta rätt storlek

Att hitta rätt storlek på behån kan ibland kännas som en hel vetenskap, men det är enklare än många tror!

 1. Första steget är att hitta rätt storlek på ryggbandet. Läs gärna vår detaljerade artikel om hur man väljer ryggband.
  Eftersom vi alla, nästan oavsett hur smala vi är, har lite ”hull” kring bröstkorgen är det svårt att mäta sig fram till detta mått. Istället brukar vi här rekommendera att du utgår från en BH som du har hemma, gärna en relativt ny BH. Hur sitter den i ryggen? Sitter den bra? Kan du dra ut den med än 3-4cm rakt ut från ryggraden? Sitter den så tight att du inte kan andas?

  • Om behån sitter tight, utan att hindra andningen, och inte går att dra ut mer än 2-3cm i ryggen bör du behålla den storleken i ryggen.

  • Om behån åker upp i ryggen när du använder den eller går att dra ut mer än 3-4cm så bör du gå ned minst 1 storlek i ryggen (t.ex. från 85 till 80). Om du kan dra ut den mer än cirka 7cm bör du gå ned 2 storlekar i ryggen (t.ex. från 85 till 75).

 2. För att hitta rätt kupstorlek så behöver du ett måttband. Mät sedan runt bysten - lägg måttbandet vågrätt kring ryggen och bysten, där du är som störst. När du mäter bör du ha på dig en så välsittande BH som möjligt, eller en tight topp, detta för att bysten ska vara ”på rätt ställe”.

 3. När du vet vilken storlek du bör ha i ryggen och vilket mått du har kring bysten kan du med hjälp av kuptabellen på vår sida med storlestabeller räkna ut din storlek. Om du t.ex. mäter 97cm kring bysten och bör ha storlek 80 i ryggen så blir skillnaden mellan dessa 17cm, d.v.s en C-kupa.

Är du fortfarande osäker på vilken BH-storlek du bör välja? Kontakta vår duktiga kundtjänst, vi hjälper dig gärna!

Evas bästa tips när du provar behåar

 • Prova alltid behån på yttersta knäppningen. Oavsett hur dyr behån är och hur bra kvalitet det är så går resåren ut sig med tiden, men om du provar behån på yttersta knäppningen, och den sitter bra där, kan du med tiden knäppa in den så den blir smalare.

 • Om du kan knäppa behån i ryggen är den inte för liten. Stora delar av behåns stöd kommer från ryggbandet och om det blir för stort försvinner stora delar av stödet. Känns behån för liten kan du iställt prova att byta kup-storlek.

 • Byglarna ska ligga an mot bröstkorgen, även mellan brösten, gör dom inte det så prova en kup-storlek större eller att byta modell.

 • Nöj dig inte med att behån sitter ”nästan bra”. När du rör dig kommer den sitta än sämre och vem vill gå och ”lägga tillbaka” brösten i kuporna hela dagen?

Att välja BH-modell

Precis som med alla andra klädesplagg är tycke och smak olika när det kommer till behåar, vissa vill ha en slät, ovadderad BH i en neutral färg medan andra vill ha färgglada behåar med spetsar och vadderade kupor. Vilken modell du väljer är helt upp till dig, det finns både ovadderade och vadderade behåar för alla storlekar och former på byst.

Tänk på vilken sorts plagg du oftast använder. Tycker du om breda urringningar bör du välja en balconette-BH, vill du istället ha djupa urringningar kanske en push-up-BH är bättre. Men det absolut viktigaste när du väljer BH är att du känner dig bekväm i den och att den passar din byst!

Vilken färg ska jag välja på behån?

Vi har alla stått där, framför spegeln i en tunnare topp eller klänning och med en BH som lyser igenom väldigt tydligt. Det finns en enkel lösning på detta, välj en BH i en anna färg än toppens färg! En t.ex. blå, rosa eller gul BH syns mycket minre under en vit topp än vad en vit BH gör. Detta eftersom det vita framhäver det vita och tillsammans syns det mer.

Så en underklädeslåda med enbart vita och svarta behåar må vara enkelt att tvätta, men tänk på att lite färg gör vardagen gladare och är lättare att kombinera med alla toppar och klänningar.

Vanliga frågor och missförstånd kring behåar

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får kring behåar, men även försökt rätta till vanliga missförstånd kring behåar och BH-storlekar.

"Men är inte en C-kupa alltid lika stor?"

Ja och nej.
Kup-storlekar utgår från skillnader, skillnaden mellan behån storlek i ryggen och det mått behån är anpassad för kring bysten. D.v.s. en C-kupa är anpassad för en skilland på cirka 17cm mellan rygg-storleken och bystvidden. På en person som bär rygg-storleken 60 så ger ett bystmått på 77 en relativt stor byst i förhållande till resten av kroppen, på en person med rygg-storleken 100 så ger bystmåttet 117cm en, i förhållande till figuren, relativt liten byst, men båda är en C-kupa.

"Jag har alltid haft 75B!"

Vi får nästan dagligen höra t.ex. ”Jag har 75B, jag har haft samma storlek sedan jag var 15år” eller ”Jag har 80C, det har jag haft i 30 år”. Det kan mycket väl vara så att personerna använt samma storlek hela tiden, men det betyder tyvärr inte att de är rätt storlek. Som resten av kroppen så förändras bysten med tiden. En äldre byst är oftast inte lika fast som en yngre byst och graviditeter, amning och andra livshänderlser spelar in på hur bysten är formad och dess storlek.

Det bästa råd vi kan ge våra kunder är att prova ut sin BH-storlek med några års mellanrum då det är väldigt få personer som går genom hela livet med samma BH-storlek.

"Den storleken är för liten, så smal är jag inte!"

Många gånger när vi rekommendera BH-storlekar så får vi till svar att dom alls inte kan ha en så liten storlek i ryggbandet, ofta med följden ”för så smal/liten är jag inte”.

Oavsett om du har en stor eller liten byst så är det lika viktigt att behån sitter rätt och 90% av stödet för bysten kommer från just ryggbandet. Det är ryggbandet som ska lyfta, hålla på plats och fördela tyngden från bysten kring hela ryggen.

Om din BH är för stor i ryggen kommer den glida upp och istället bär axelbanden tyngden från bysten. Vilket i sin tur kan leda till att de skär in i axlarna och du får ömmande axlar, skuldror och rygg, kanske inte på en gång, men om du går med en för stor behå så kommer du få ont i ryggen i längden, vilket är lätt åtgärdat med att redan nu välja en BH i rätt storlek!

"G-kupa är jättestort, inte kan jag ha det."

Många undersökningar har visat på att 7 av 10 kvinnor bär fel BH-storlek och om du är en av alla dessa som ännu inte hittat rätt storlek så kan det mycket väl vara så att du bör ha en större kup-storlek än du tror.

Om du i nuläget använder t.ex. 85D men egentligen bör ha en BH med rygg-storlek 75 så är det 75G som bör passa din byst bäst. Stora kupor är inte så stort som många tror när BH sitter rätt i övrigt.

"Alla behåar sitter strutigt på mig"

Det här kan bero på 2 saker; det är fel storlek på behån eller att behåns modell inte är rätt för hur din byst är formad.

Om en BH är för stor i ryggen och för liten i kupan så kan den sitta relativt bra och kännas som rätt storlek men slutreslutatet blir då ofta en strutformad byst. Prova istället att gå ned en storlek i ryggen och upp 1-2 kupstorlekar för att få en jämnare, rundare byst.

Eftersom alla byster är olika formade så är det inte alla behåar som passar alla byster och därav kan vissa modeller ge ett strutformat intryck. Men prova gärna att ta på en tröja över behån innan du returnerar den, för ibland är det ögonen som ger illusionen av en strutform också.

Smala axelband skär in i axlarna

På de flesta av våra BH-modeller så varierar axelbandens bredd beroende på vilken storlek du väljer på behån, en mindre storlek har smalare axelband medan en BH med större rygg-storlek eller kupa har något bredare axelband.

Att en BH i större storlek måste ha bredare axelband är dock inte helt sant. Det är inte axelbandn som ska bära upp bysten. Bystens tyngd ska istället bäras upp och fördelas kring hela bröstkorgen av ryggbandet, det är därför det är så viktigt att behån inte är för stor i ryggen. Axelbandens viktigaste funktion är att hjälpa till att hålla in bysten mot kroppen.

Om behåns axelband skär in i axlarna kan du prova att lossa lite på axelbandens spännen, om det inte hjälper så kanske det är så att behån är för stor i ryggen och du istället bör gå ned i storlek i ryggen.

För stor byst för vadderade behaår

Efter som att alla byster är olika formade passar inte alla BH-modeller alla byster, men att en vadderad BH bara skulle vara för mindre byster stämmer inte.

Med en vadderad BH är det oftast lättare att hitta rätt pasform till den egna bysten, detta eftersom vadderingen hjälper till att jämna ut och ge en naturligt rund och fin form till bysten. Våra behåar har oftast endast en tunnare vaddering, några milimeter tjock, och denna vaddering ger oftast inte någon synbar extra fyllighet till bysten.

Ett exempel på hur vadderingen kan påverka storleken på bysten är om du tar ett måttband, lägg det kring bysten och dra sedan ut det några milimeter, ser du någon skillnad?

Hur tvättar jag min BH på bästa sätt?

Behåar bör alltid handtvättas, och med handtvätt menar vi för hand, i tvättbalja eller handfatet, inte med tvättmaskinens fintvätt eller liknande. Detta för att behån ska behålla formen och färgerna och för att eventuella broderier och andra dekorationer inte ska slitas.

Behån bör torkas liggandes eller över lina med linan mellan kuporna, detta för att inte töja ut axelbanden eller ryggbandet under torkningen. Om din BH har formpressade kupor så var då även nogrann med att forma kuporna efter tvätt.

Tvättmaskinernas handtvätt lämpar sig inte för behåar i längden, detta då även de mest försiktga tvätt-programmen centrifugerar plaggen för att få ut vatten ut dem, något som inte är bra för behåarna. Under centrifugeringen kan behåns byglar börja smita ut och om du inte är uppmärksam så kan det efter några tvättar leda till att byglarna åker ut ur behån, genom trumman och förstör själva tvättmaskinen. Förutom själva byglarna så kan behåns hyskor (knäppningen) fastna i ömtåliga spetsar eller andra plagg och riva i dem.
Vi vill inte skrämma dig från att tvätta behåar i tvättmaskin, vi är alla lite lata då och då, men en BH som sköts om och tas om hand på rätt sätt, handtvättas och torkas på rätt sätt, har ett mycket längre liv än en BH som maskintvättas och torkas på fel sätt.

BH-accessoarer

Axelband

Vi har alla stått där, behåns axelband syns under favoritklänningen, de svarta axelbanden sticker ut under de knallgula banden på sommarlinnet eller så behöver du en vit BH men svarta axelband.

Ingen fara, med en BH med utbytbara axelband kan du mixa och matcha efter vad som behövs för just det tillfället. Vi har en mängd utbytbara axelband i klassiska färger men även genomskinliga, för halterneckbehåar och med dekorativa detaljer så som en ”cage-bra”-imitation.

Förlängare

Ibland kan behån behöva bli några centimeter längre i ryggen och då kan en förlängare vara det rätta valet istället för att köpa en helt ny BH. Vi har förlängare i de klassiska nyanserna med både 1, 2 och 3 hyskor på höjden och då behåars hyskor nästan alltid är i samma bredd så passar de till de flesta behåar.

Inlägg

Om push-up-behån inte ger den önskade effekten eller om du är en av alla de som har olika stora bröst så kan något av alla våra inlägg vara lösningen. Våra BH-inlägg är gjorda i en mjuk silicon som ligger bekvämt i behån utan synliga kanter mot den egna bysten. Inläggen kan läggas direkt i behån eller i de fickor för inlägg som finns i många behåar.

Tvättpåse

Tvättpåsar är framförallt till för ömtåliga plagg så som strumpbyxor, spetstrosor och nattlinnen som behöver skyddas under tvätten.

Många kallar tvättpåsen för en BH-påse men vi rekommenderar alltid att man handtvättar alla behåar. Detta eftersom att även det mest försiktiga tvätt-programmet centrifugerar tvätten för att få ut vattnet ur plaggen. Under centrifugeringen så utsätts plaggen för stora krafter vilket kan leda till att behåns byglar börjar smita ut ur tyget, och en lös bygel i tvättmaskinen kan ställa till stora problem, och framförallt kan behåns hyskor fastna i spetsar och liknande och dra sönder dem.

Bystplåster

Bystplåster finns i många olika varianter, allt från de som sitter undertill eller ovanför och stödjer bysten till dekorativa bröstvårtetäckare i form av t.ex. söta hjärtan med strasstenar eller runda plattor med satinrosetter på.

Olika typer av behåar

Det finns tre huvudtyper av behåar: ovadderade, halvvadderade och helvadderade, och dessa kommer sedan i många olika modeller som passar för olika byster och tillfällen. Innan vi går in närmare på de olika modellerna så tänkte vi förklara lite mer vad vi menar med de tre huvudtyperna av behåar.

Ovadderade behåar är just det, ovadderade, med kupor uppbyggda av två eller fler lager tunnt tyg. Närmast bysten sitter oftast ett mesh-tyg som ger stabilitet och stöd för bysten. Mesh-tyget är ett finmaskigt nät-tyg som även om det är mycket tunnt ger ett bra stöd för både större och mindre byster och då det är genomskinligt sitter det nästintill osynligt även under tunna spetsar.

En halvvadderad BH har en vaddering i halva kupan och i kupans ovankant, närmast urringningen, sitter en ovvaderad del. Vadderingen i kupans nedre delen kan variera i tjocklek, men om vi inte skriver annat så är den några milimeter tjock. Den ovadderade delen är oftast i en tunn spets men kan även vara i samma opaka tyg som resten av behån.

En vadderad BH har en vaddering i hela kupan, hur tjock den är varierar lite, men om vi inte skriver annat så är även den några milimeter tjock, och jämntjock i hela kupan.

Push-up BH

Kanske den vanligaste av alla BH-modeller och den passar lika bra under ett baslinne till vardags som till helgens festtoppar.

Push-up-effekten fås genom att kuporna har en vaddering som trycker ihop och samman bysten, vilket tillsammans med den lite tjockare vadderingen ger illusionen av en större och fylligare byst och ett vacker decoletage. Om du vill ha en än fylligare byst så har många av våra push-up-behåar plats för uttagbara kuddar i kuporna, vilket gör att du själv kan anpassa push-up-effekten utifrån tillfället.

Även om vi har push-up-behåar i de flesta kup-storlekar så lämpar de sig bäst för mindre till medelstora byster, detta då push-up-effekt inte blir lika uppenbar på en redan större byst.

Till våra push-up BH »

Balconette-BH

Balconette kommer från franskans ord för en liten balkong och det är precis det en balconette-BH är. Den lyfter bysten uppåt utan att trycka ihop den, som en liten balkong eller hylla för bysten att vila på. Balconetterna är rakare i modellerna och axelbanden sitter längre ut mot sidorna, vilket är att föredra framför klassiska behåar om man vill ha en bredare, fyrkantig eller hjärtformad urringning där kuporna eller de lite tätare axelbanden på en klassisk BH skulle titta fram.

Den naturliga push-up-effekten från balconetter fås genom att de lyfter bysten rakt upp, istället för att som den klassiska push-up-behån trycka ihop bysten mot mitten. Detta ger en naturligt fyllig byst och det gör även att dessa behåar passar till större byster.

Till våra balconetter »

T-shirt BH

Söker du en BH med broderier och spetsar är det här inte modellen för dig, men om du istället vill ha en slät BH utan krusiduller och synliga sömmar på kuporna har du hittat helt rätt.

T-shirt-behåarna har släta, oftast formpressade kupor med allt från en lättare vaddering till tjockare push-up-vadderingar och framförallt är kupornas utsida helt sömlös, vilket gör att den sitter nästintill osynligt även under mycket figurnära plagg. Tyget som klär kuporna är oftast i ett glattare material vilket gör att de passar perfekt även under plagg i tyger som annars har en tendens att fastna i de plagg som man bär under, så som chiffong och andra tyger som blir statiska.

Till våra T-shirt BH »

Amnings-BH

Amningsbehåar är något som de flesta av oss är i behov av minst en gång i livet och de finns i allt från tunna mjuka behåar som förs åt sidan under amningen till mera klassiskt bygelförsedda behåar med spännen som öppnar kuporna under amningen.

En myt kring amningsbehåar är att bygelförsedda amningsbehåar leder till mjölkstockning, vilket dock inte är helt sant. En bygelförsedd amnings-BH ger ett bra stöd för bysten och avlastar rygg och axlar, och så länge den är i rätt storlek och passform för din byst så ger den i sig själv inte mjölkstockning.

Även om behå-storleken kan förändras ganska mycket under själva graviditeten så är rygg-storleken oftast oförändrad före graviditeten och en tid efter förlossningen. Så om du köper din amningsbehå sent under graviditeten kan det vara bra att ta en storlek mindre i ryggen än vad du kan knäppa, detta då bebismagen ofta påverkar behåns rygg-storlek då revbenen vidgas lite under graviditeten. När du väljer kup-storlek så glöm då inte bort att ge plats för bröstmjölken, generellt brukar vi rekommendera att du ska få plats med en handflata i kupan för att ge tillräckligt med plats för en växande byst.

Till våra amnings-BH »

Bygellös BH

Även om en bygelförsedd BH ofta är att föredra för att ge bysten det bästa stödet så finns det tillfällen då en bygellös BH är bäst, om du är överkänslig mot metallerna som finns i byglarna, om du är nyopererad med ärr under brösten eller om du helt enkelt tycker att det är bekvämare utan byglar.

De bygellösa behåarna finns i många olika modeller, allt från mera triangelformade modeller med stöd från axelbanden och ett band under ryggen eller bandeau-modeller till de modeller som är sydda som en vanlig BH men utan bygeln. Vilken modell som passar dig och din byst bäst är väldigt individuellt men generellt så rekommenderar vi oftast att ju större din byst är, desto viktigare är det med stödet och vi rekommenderar därför oftast de mera klassiska modellerna.

Till våra bygellösa BH »

Bikini-BH

Bysten förtjänar ett bra stöd även när du vill få en fin solbränna eller njuta av det svalknande vattnet. De flesta av våra bikinis kommer i separata delar så du kan kombinera BH-storlek och trosa fritt för bästa passform. Bikinibehåarna kommer även i olika modeller, allt från enklare ovadderade modeller till push-up-modeller med kraftigare vaddering. Axelbanden finns även i allt från klassiska raka axelband till halterneck eller bandeau-modeller.

Till våra bikini-BH »

BH med avtagbara axelband

Om du vill ha en flexibel BH som passar till de flesta klädesplagg och tillfällen är en BH med avtagbara eller utbytbara axelband det ultimata valet.

Under en t.ex. vit topp syns en vit BH tydligare än en färgad BH, men du kanske inte vill ha rosa axelband som sticker ut under toppens vita axelband. Välj då en färgad BH med avtagbara axelband och sätt på släta vita axelband för just den dagen.

Vi har även en mängd dekorativa axelband, allt från genomskinliga axelband med färgglada detaljer till axelband som fästs både som tradtitonella axelband men även mellan kuporna och ger en ”cage-bra”-effekt.

Till våra BH med avtagbara axelband »

Behåar för djupa ryggar

Vissa klänningar och toppar har en djupt skuren rygg, men det är inget som förhindrar att du bär en BH tillsammans med toppen eller klänningen. Vi har 3 olika varianter av behåar för dessa plagg. Den första, och tidigare vanligaste, modellen är en klassisk, sjävhäftande BH som fästs separat på varje bröst för att sedan knäppas samman mellan brösten.

Den andra modellen är lite ovanligare men i denna variant använder du extra långa band i ryggen för att drar ned banden i en V-ringning i ryggen och knäpper den kring magen istället.

Den tredje, och numera vanligaste modellen, är en BH med ett genomskinligt band i ryggen, den ger samma bra stöd som en vanlig BH och sitter nästan osynligt i ryggen, perfekt under spetsklänningen.

Till våra behåar för djupa ryggar »

Självhäftande behåar

Självhäftande behåar finns i 2 olika huvudtyper, bystplåster eller separata kupor som fästs på bysten och knäpps mellan brösten.

De tunna plåstren är i en hudnära beige nyans och sitter så osynligt som möjligt även under de tightaste plaggen och är perfekt om du har en klänning eller topp med djup urringing eller öppna sidor.

Den andra typen, med separata kupor som knäpps mellan brösten, kommer i många olika varianter, allt från tunna hudfärgade till tjockare push-up-varianter i silicon för en naturlig känsla.

Till våra självhäftande behåar »