5 sätt som dina bröst och BH-storlek ändras på varje månad

Du inbillar dig inte. Din bröststorlek ändras verkligen hela tiden, varje månad i faser. Din BH-storlek varierar därför hela tiden också.
Bild: Du inbillar dig inte. Din bröststorlek ändras verkligen hela tiden, varje månad i faser. Din BH-storlek varierar därför hela tiden också.

Bröst ändras från dag till dag, varje månad. En dag kan de vara fylliga och spänstiga, nästan dag inte alls så. Dessa ändringar påverkar därför också vilka BH-storlekar som passar oss bäst just den dagen.

Ett tips är att planera så att du använder dina mindre behåar när din byst är som minst och vice versa.

Läs vidare så förklarar vi hur du väljer bäst BH-storlek beroende på tid på månaden.

Din BH-storlek varierar beroende på tid på månaden

Har du varit med om en BH passar bra en dag men sämre än annan? Du kanske trodde att du inbillade dig. Nu står du där besviken med en ny fin BH som plötsligt inte passar.

Kanske har du köpt precis samma BH-modell i samma storlek men denna nya BH passar inte. Kan det vara så att behån är felsydd eller storleken felmärkt? Dina bröst kan ju väl ändå inte har ändrats så mycket så fort? Din vikt är ju densamma.

Dina bröst kan dock ändras mycket snabbt, ibland till synes över natten. Den främsta anledningen är hormoner som förändras cykliskt månadsvis. (Ändringar i livsstil och vikt påverkar också brösten men inte så snabbt som hormoner.) Även långt efter puberteten så fortsätter hormonella förändringar att förändra våra bröst. Om du har en B-kupa så kommer du inte vakna upp dagen efter med en E-kupa men de flesta kvinnor kommer märka skillnader över sin kvinnliga månadscykel. Detta är fullständigt normalt.

Om du ofta har problem med att dina behåar passar olika från dag till dag så kan du fundera på att köpa olika BH-storlekar för olika dagar.

Dina bröst genomgår 5 huvudsakliga faser. Dessa kan starkt påverkar hur du upplever passformen på en BH. Om en BH inte passar, beror det då på behån eller kanske den fas din byst är i?

Stilrent nattlinne med riktiga BH-kupor, C till M-kupaTidsbegränsat: Snygga, bekväma behåar från 199 kr - A till S-kupaTidsbegränsat: Snygga, bekväma behåar från 199 kr - A till S-kupa

Fas 1 - Brösten får klumpar

De första dagarna av din månadscykel (när menstruation börjar) så kan bröstens struktur kännas ojämn och med klumpar. Detta beror på att brösten förbereder sig för en potentiell graviditet och mjölkkörtlarna förstoras. Klumparna i dina bröst försvinner när din kropp förstår att den inte är gravid.

Fas 2 - Brösten blir mjukare och mindre

Vid slutet av din menstruation (normalt 3 till 7 dagar, beroende på din kropp) blir dina bröst plötsligt mindre. Dina bröst är som minst nu p.g.a. att hormonerna östrogen och progesteron är på sina lägsta nivåer. En BH där din byst normalt vällde ut ur kuporna bör passa bättre nu. Du bör undvika att köpa BH som är på gränsen till för liten i denna fas. Om en BH upplevs som för stor så kan det bero på denna fas. Dina bröst är som minst påverkade av hormoner och kan sägas ha sin mest neutrala form.

Fas 3 - Brösten blir spänstiga och smidiga

När du närmar dig ägglossningen (s.k. follikulärfasen, händer omkring dag 12) så börjar östrogenet att stiga. Östrogen gör huden mer spänstig och elastisk. Effekten kan beskrivas som ett lätt, naturligt bröstlyft.

Fas 4 - Bröst blir fylliga och fasta

Dina bröst är som störst efter ägglossningen (s.k. luteala fasen, inträffar omkring dag 15 och varar till slutet av din månadscykel). Hormonet progesteron är på sina maximala nivåer och därför även din bröststorlek. Brösten kan t.o.m. se svullna ut och kännas ömma. Under denna fas bör du välja BH med större kupor och gärna särskilt mjuka då bysten kan vara öm.

Fas 5 - Brösten blir osymmetriska

Nivån på hormonet östrogen är låg veckan innan menstruation. Detta kan leda till att brösten bli mindre symmetriska och luta mer åt ett håll. Om detta händer dig då och då så är det troligen endast denna fas.

"Fas 6"

Det finns studier som visar på att brösten kan bli större av sex. Detta gäller dock temporärt och beror på höjd puls och blodtryck. Troligen inget som kommer påverkar dina val av BH-storlek men en rolig notis. =)

Klicka HÄR för att komma till våra behåar.