Den perfekta BH-storleken? - Börja med ryggbandet, inte med kupan!

Rätt ryggbandsstorlek är helt avgörande för bra passform. Särskilt för större byst.
Bild: Rätt ryggbandsstorlek är helt avgörande för bra passform. Särskilt för större byst.

Detta är del 1 i vår artikelserie om BH-storlekar. Del 2 handlar om kupstorlekar.

Populära behåar just nu. Scrolla ner för att fortsätta läsa denna artikel.

I denna artikel:

  • Missuppfattningar om storlekar
  • Varför BH-kupan är fel utgångspunkt
  • Hur du mäter ryggbandsmått beroende kroppsbyggnad (slank eller fyllig)
  • Hur du väljer din ryggbandsstorlek, med tabeller
  • Hur ryggband ska sitta (och inte sitta) på kroppen och ge stöd
  • Storleksproblem, hyskor och valkar

Svårt med att hitta rätt BH? Få personlig hjälp eller bläddra bland snygga och bekväma behåar i A till S-kupa.

Missuppfattningar och övertygelser om BH-storlekar som du måste överge

Att köpa “samma BH-storlek som jag alltid har haft” är tyvärr bland det värsta du kan göra. De flesta har fel om vad BH-storlekar betyder och hur de fungerar. Det talas mycket om “bra fitting”, dvs professionell hjälp att hitta rätt BH-storlek. Denna artikel kommer putsa upp dina kunskaper om BH-storlekar och hjälpa dig att bli din egen “bra fitter”. Ta dig tid, läs denna artikel och spara den till senare. Det kommer vara värt det!

Varför alls bry sig om korrekt BH-storlek?

Rätt BH-storlek handlar om att skona dina axlar, din rygg och få bättre hållning. Rätt BH-storlek gör dessutom bysten och figuren snyggare! Ryggbandet är helt avgörande för korrekt BH-storlek! Detta gäller i synnerhet om du behöver behåar för större byst. Utan korrekt storlek på ryggbandet kan du inte har rätt BH-storlek.

Många är “övertygade” om att de vet hur BH-storlekar fungerar. De flesta har dock begränsad kunskap, som i sin tur leder till felaktiga storleksval. Troligen kommer att du läsa något som går emot det som du alltid har trott. Var därför gärna lite öppensinnad när du läser nedanstående.

Vi kommer tala om mått och storlekar. Med mått menar vi det som du mäter dig fram till på din egen kropp, t.ex. att du är “78 cm runt om kroppen”. Med storlek menar vi en storleksbeteckning, t.ex “BH-storlek 75C”.

Snygga, bekväma behåar från 199 kr - A till S-kupaSnygga, bekväma behåar från 199 kr - A till S-kupa

Vad är en BH-storlek?

En BH-storlek består ALLTID av siffror och bokstäver, t.ex. 70E, 85B och 95C. Olika länder använder olika storlekstabeller. I Sverige använder vi europeiska BH-storlekar som ofta skrivs som t.ex “EU 70E”. Det finns flertalet andra storlekstabeller, bl.a den brittiska, t.ex “UK 32DD”. I denna guide kommer vi fokusera på den europeiska, men principerna gäller alla storlekstabeller.

Oavsett vilken producent eller storlekstabell så gäller att siffrorna anger storleken på ryggbandet (den del av behån som går runt din bröstkorg) och bokstäverna anger storleken på kupan. Klädstorlekar som “M”, “L”, “XL” etc är inte lämpliga för en riktig BH och finns oftast på toppar som ser ut som behåar men inte ger stöd som en riktig BH. Vissa undantag kan göras för sportbehåar samt badkläder. Men även i dessa fall så är dessa produkter att föredra med riktiga BH-storlekar, dvs riktiga behåkupor. (Ja, det finns badkläder och bikinis med riktiga BH-kupor.)

Sluta fokusera på kupstorleken! Kupan är en felaktig utgångspunkt

Vad har du för kupa? Det har ingen betydelse utan ryggbandsstorlek
Bild: Vad har du för kupa? Det har ingen betydelse utan ryggbandsstorlek.

De flesta tänker på BH-storlekar utifrån kupan, t.ex. “jag har C-kupa” eller “min kompis har E-kupa”. Överge denna fokus på kupstorlek om du vill hitta en BH som verkligen passar dig! Kupstorlekar anger inte hur stor volym kuporna har. Kupstorleken anger hur stor kupan är i relation till ryggbandsstorleken. Därför: Kupstorleken betyder ingenting utan ryggbandsstorleken. En C-kupa i 70C är alltså inte lika stor som en C-kupa i 80C. Däremot så har storlekarna 70E, 80D och 85C alla jämförbara volymer på kuporna, dvs att om din byst får plats i kuporna i 70E så kommer de få plats i de andra kuporna också. (Se gärna vår artikel och tabell om kupors förhållande till ryggband.) Läs detta stycke gärna igen då det är just detta som de allra flesta missförstår.

Mått under bysten - första steget till val av ryggband

Det första och viktigaste i valet av BH-storlek är att alltid börja med att bestämma ryggbandsstorleken. Börja aldrig med att försöka bestämma kupstorleken. Som vi beskrev ovan så beror kupstorleken just på ryggbandet och kan bestämmas först senare. Valet av ryggbandsstorleken baseras på omkretsen kring kroppen, direkt under bysten där bysten möter bröstkorgen. Dvs inte över bysten och heller inte kring midjan. Ryggbandsstorleken beror också på hur vår kropp är byggd.

Olika kroppar och vävnader. Slank, fyllig / stum samt fyllig / mjuk.
Bild: Olika kroppar och vävnader. Slank, fyllig / stum samt fyllig / mjuk. Mitten har störst ryggbandsstorlek (!)

Hur är kroppen där omkretsen mäts (under bysten och runt ryggen)? Är kroppen slank och kanske t.o.m benig eller är kroppen mjuk med mer fettvävnad? Hos fylligare kvinnor så kan fettvävnaden bete sig olika, den kan vara “hårdare” och stummare men den kan också vara mjukare och ge efter lättare vid tryck. Dessa egenskaper påverkar vilken ryggbandsstorlek som passar bäst. De är anledningen till varför det inte går att uppskatta BH-storlekar genom att bara titta på sin egen eller andras kropp. Dessa egenskaper förklarar också varför en fylligare kvinna kan ha samma eller t.o.m mindre ryggbandsstorlek som en slank, atletisk kvinna.

Hur åtsittande eller löst? - Så mäter du och väljer rätt ryggbandsstorlek

Nu när du vet var på kroppen man mäter sig och de olika egenskaper kroppar kan ha, hur går du tillväga att faktiskt avgöra vilken ryggbandsstorlek du bör välja? De flesta har inte varit med om en “bra fitting”, dvs professionell, personlig hjälp med att hitta BH-storlek, och kommer troligen aldrig ha det heller. Du kan dock komma väldigt långt på egen hand med ett måttband.

Använd måttband för att mäta dig. Försäkra dig om att du mäter i centimeter.
Bild: Använd måttband för att mäta dig. Försäkra dig om att du mäter i centimeter.

Ta fram ett måttband! Mät omkretsen kring kroppen, direkt under bysten där bysten möter bröstkorgen. Mät utan att ha en BH på. (Man kan mäta med BH på också, men det har sina utmaningar. I denna guide mäter vi utan BH på.) Måttbanden måste vara på samma höjd framtill som baktill på ryggen, dvs horisontellt. Om du mäter snett så kommer ditt mått bli fel!

Placering av måttband vid mätning av ryggbandsmått.
Bild: Placering av måttband vid mätning av ryggbandsmått.

När du mäter så får måttbandet inte ligga löst mot kroppen. Måttbandet måste dras åt något och kännas åtsittande mot kroppen. Detta är viktigt! Detta moment, alltså åtdragningen, handlar om att “ta sig igenom” mjuka kroppsvävnader som lätt ger efter för tryck. (Tänk dig hur ett bälte fungerar och hur det dras åt för att vara funktionellt, detta är en liknande situation.) Dra åt så att du tar dig igenom de mjuka vävnader men inte så att det gör ont. Dra åt måttbandet så att det känns “stadigt” mot kroppen men inte så att det känns så att luften går ur dig. Håll inte in andan när du mäter men överdriv inte heller genom att medvetet tvinga ut all luft ur lungorna. Avläs and skriv ner det mått du får fram i centimeter. (Många måttband visar både centimeter och tum. Försäkra dig om att du tittar på rätt måttskala.)

Storlekar på ryggbanden kommer i steg om 5, t.ex. 70, 75, 80, 85 osv. Standardmetoden är att avrunda det mått som du fick fram i din mätning ner till den närmaste storleken. Avrunda ALLTID ryggbandsmåttet nedåt. Om ditt mått är 87 så avrunda ner till 85. (Se tabell nedan.) Personer känsliga för tryck, t.ex med fibromyalgi, bör hålla sig till denna standardmetod.

Rekommendation: Om ditt mått är exakt samma som en storlek så rekommenderar vi att du väljer en ett steg mindre storlek. Dvs: Om ditt mått är 85, välj då storlek 80; om ditt mått är 70 så välj storlek 65 osv. Om du dessutom vet att du har särskilt mjuk kroppsvävnad så kan du testa att gå ner i ryggbandsstorlek ett ytterligare steg, särskilt om du har mått över 90cm. Detta rekommenderas dock inte för personer känsliga för tryck.

Storlekstabell för ryggband

EU-storlekar - Mått under byst i centimeter och motsvarande EU-ryggbandsstorlek

EU-storlekar
Mått under bysten

(åtsittande enligt beskrivning)
(Standard)
För dig
med mått:
Välj
ryggbands-
storlek:
60-64 cm 60
65-69 cm 65
70-74 cm 70
75-79 cm 75
80-84 cm 80
85-89 cm 85
90-94 cm 90
95-99 cm 95
100-104 cm 100
105-109 cm 105
110-114 cm 110
115-119 cm 115
120-124 cm 120
125-129 cm 125
130-134 cm 130
135-139 cm 135
140-144 cm 140
145-149 cm 145
150-154 cm 150
Tabell: Mått under byst och motsvarande ryggbandsstorlek för EU-storlekar

Hoppa över detta stycke om du inte är intresserad av US/UK-storlekar

US/UK-storlekar - Mått under byst i centimeter och motsvarande US/UK-ryggbandsstorlek

En liten varning, eller kuriosa för den som vill: US/UK-storlekar baseras på tumm (1 tumm ≈ 2.5 cm). Men det som förvirrar många är att US/UK-ryggbandsstorlekar referar till kroppens mått ovanför bysten! EU-storlekar refererar till kroppens mått under bysten. Måttet på din kropp under bysten och måttet ovanför bysten är aldrig densamma. Det är därför som EU 75 motsvarar US/UK 34 trots att 75 cm är lika med 30 tumm. I länder som använder US/UK-storlekar brukar man säga "mät under bysten och lägg till fyra tumm" för att få fram sin ryggbandsstorlek. Krångligt? I nedanstående tabell har vi räknat allt åt dig. Titta bara efter ditt faktiska mått

US / UK-storlekar
Använd denna tabell ENDAST
om EU-storlekar inte anges på behån.

Mått under bysten

(åtsittande enligt beskrivning)
(Standard)
För dig
med mått:
Välj
ryggbands-
storlek:
60-64 cm 28
65-69 cm 30
70-74 cm 32
75-79 cm 34
80-84 cm 36
85-89 cm 38
90-94 cm 40
95-99 cm 42
100-104 cm 44
105-109 cm 46
110-114 cm 48
115-119 cm 50
120-124 cm 52
125-129 cm 54
130-134 cm 56
135-139 cm 58
140-144 cm 60
145-149 cm 62
150-154 cm 64
Tabell: Mått under byst och motsvarande ryggbandsstorlek för US och UK-storlekar

Gäller ovanstående alltid och utan undantag? Tyvärr inte! Däremot är ovanstående en mycket bra utgångspunkt. Kvinnors kroppar kommer i många variationer. Kroppar som dessutom förändras både periodvis (t.ex. av hormoner kopplade till menstruationscykeln) och av allt som livet för med sig.

Ryggbandet ska stödja och bära, inte klämma

Bysten ska bäras upp av ryggbandet, inte axelbanden.
Bild: Bysten ska bäras upp av ryggbandet, inte axelbanden.

Varför ska ryggbandet sitta åtsittande? Och varför måste man dra åt när man mäter. Syftet är förstås inte att det ska vara obekvämt. Det är ryggbandet, och INTE axelbanden, som ska göra det mesta av jobbet att stödja och bära upp din byst. Om ryggbandet är för löst så kommer bysten bäras upp av axelbanden istället.

Din kropp ger efter för tryck till någon grad (det som vi diskuterade ovan). Dessutom är behåar elastiska, det måste de vara för att de ska kunna “följa” kroppen när vi andas in och ut. Men måttband som vi använder för mäta oss är inte elastiska, de töjer inte ut sig. Det är därför som det viktigt att mätningen sker åtsittande och resultatet avrundas nedåt.

Hur ryggband ska sitta (övre bildraden) och inte ska sitta på kroppen (nedre bildraden).
Bild: Hur ryggband ska sitta (övre bildraden) och inte ska sitta på kroppen (nedre bildraden).

När en BH sitter på kroppen så ska ryggbandet vara så åtsittande att framsidan och baksidan är på ungefär samma nivå. Ett annat sätt att förklara är att din BH inte bör “rotera framåt”. Om behåns baksidan dras upp och skapar en båge uppåt så är det ett klassiskt tecken på att ryggbandet är för stort. Om ryggbandet inte är tillräckligt åtsittande och stödjande så kommer bystens vikt hamna på axelbanden istället. När bystens vikt vilar för mycket på axelbanden så kommer axelbandet dra med sig ryggbandets från ryggen, dvs ryggbanden i ryggen dras upp. Dina axlar kommer få lida väldigt mycket för detta. Om axelbanden “skär” in i dina axlar så är det oftas pga för stort ryggband.

Även denna regel är lite flexibel. Behåar sys ofta inte helt raka nedtill. Vissa behåar sys medvetet så att dess ryggband ska ha en båge eller andra former. I dessa fall så kan man förstås inte ha en rak linje.

Hur mycket kan ryggbandet avvika från en rak linje? En BH med korrekt ryggbandsstorlek kan få klättra upp några centimeter bak på ryggen, men helst inte mer än 3-5 cm. Ryggbandet har funktionen att “ankra sig fast” i kroppen. Om ryggbandet kan flytta för lätt så betyder det att denna förankring inte är tillräckligt bra stabil. När ryggbandet inte sitter stabilt kompenserar de flesta med att dra åt axelbanden. Tyvärr så kommer detta inte lyfta bysten. Istället så kommer bysten stanna på samma plats och ryggbandet på ryggen kommer gå upp ännu mer. Hela behån kommer roterar framåt, det kommer inte vara bekvämt och heller inte snyggt.

Hur vet jag om ryggbandet på min BH är för litet?

I och med att våra kroppar är olika mjuka så är detta mer något som man känner av snarare än ser. Om ryggbandet (inte axelbanden) i din BH är så åtsittande att du känner dig konstant obekväm och om du jämt längtar till att få ta av den, då är detta ett bra tecken på att ryggbandet i din BH är för litet.

Tecken på att din BH har en för liten storlek på ryggbandet

  • Det är svårt att knäppa hyskorna utan att verkligen anstränga sig att dra hårt i ryggbandet.
  • Ryggbandets resårer är så spända att det känns om att behån kommer gå sönder.
  • Resårerna skär in i huden och gör ont.
  • Du känner att du inte kan andas fritt.
  • Ryggbanden verkar vilja dra nedåt mot midjan. (Detta då midjan är ofta smalare är bröstkorgen.)

För små BH-kupor - ett vanligt misstag

För små BH-kupor kan misstas för att behån har ett för litet ryggband! Om kuporna är för små så kommer bysten pressa hela behån framåt som i sin tur kan kännas som att ryggbandet på ryggen är för åtsittande. Detta är särskilt vanligt för dig som precis börjat använda en mindre ryggbandsstorlek. Kom ihåg att om du byter ryggbandsstorlek så måste du ofta även byta kupstorlek. Använd gärna vår omräkningstabell med ryggbandsstorlekar 60 till 150 och kupstorlekar A till S-kupa.

Välj rätt BH-kupa när du byter ryggband.
Tabell: Välj rätt BH-kupa när du byter ryggband. Visa hela tabellen.

Du kan testa huruvida det är kuporna eller ryggbandet som är för litet: Ta på dig din BH bakåfram, så att kuporna hamnar på ryggen och hyskknäppning på din framsida. Nu har du tagit kuporna ur ekvationen. Om ryggbandet fortfarande känns för åtsittande så byt till en större ryggbandsstorlek, om ryggbandet däremot känns mer bekvämt nu eller t.o.m lite löst så är det ett tecken på att kuporna är för små. Observera att det finns förlängare för ryggband.

Känns ryggbandet ändå inte bra?

Om ryggbandet på din BH inte skapar några av de nämnda problemen men om du ändå känner dig obekväm i den nya ryggbandsstorleken så kan det vara en vanesak. Risken är stor att du har använt behåar med fel ryggbandsstorlek hela livet och att du är helt enkelt inte är van vid hur en välsittande BH faktiskt känns. Detta gäller särskilt för dig med större byst där ryggbandet generellt är större, kraftigare och mer märkbar. Ha på dig behån ett tag och se om du vänjer dig. Du kanske inte märker av ryggbandet efter ett tag. Eller, om du har stor byst, märker av ryggbandet mindre. (Jämför gärna detta med en åtsittande krage i en polotröja. Kragen stryper dig inte men det kan ändå kännas obehagligt eller störande till en början.)

Vilken rad av hyskor bör behån passa på?

En ny BH bör helst passa på de yttersta hyskorna.
Bild: En ny BH bör helst passa på de yttersta hyskorna.

Varje BH och varje ryggband kommer att töjas något. Ju mer du använder din BH desto mer kommer den att töjas ut. När du köper en ny BH så är det bäst att välja en BH som passar dig på de yttersta hyskorna. När behån oundvikligt töjs med tiden så kan du “motverka” denna töjning genom att börja knäppa på de inre hyskorna. Vår guide utgår från denna tankegång.

Går din kroppsstorleken ofta upp och ner? Välj då BH-storlekar som passar på de mittersta hyskorna. Du kan självklart köpa en ny BH som passar på de innersta hyskorna men var medveten om vad töjning kan innebära. Det är alltså inte att föredra, särskilt för vardagsbehåar.

Hur undviker jag valkar på sidor och rygg?

Den troligen största orsaken till att kvinnor väljer BH med för stora ryggband är för att undvika valkar och att kroppen korvar sig. Detta görs antingen för att man tycker att det inte är snyggt eller för att man tror att storleken är fel om valkar och korvning uppstår.

En korrekt vald BH-storlek med åtsittande ryggband skapar normalt inte fler eller större valkar än ett löst sittande ryggband. Ett löst sittande ryggband kommer dras uppåt på ryggen och ändå skapa valkar på andra ställen, ofta större valkar. Därför, om du vill undvika valkar så är ett korrekt, åtsittande ryggband bättre.

Valkar betyder inte nödvändigtvis att storleken är fel. Särskilt om ryggbanden är smala (på höjden).
Bild: Valkar betyder inte nödvändigtvis att storleken är fel. Särskilt om ryggbanden är smala (på höjden). Enklaste lösning? Älska dina valkar! =)

Om du vill ha en BH som verkligen passar din kropp så bör du acceptera att en ryggbandsstorlek som passar dig och som verkligen kommer ge stöd kan medföra att valkar skapas. Våra kroppar är mjuka och vi är byggda i flera lager, hårdare och mjukare. För att din BH ska kunna sitta stabilt på din kropp så krävs det en viss åtstramning.

Om du ändå vill minska valkar och korvning så kan du välja BH-modeller med ett på höjden större ryggband. Detta gör att trycket mot din kropp fördelas på en större yta och det kommer vara en mindre tendens att de formas. Motsatsen här är t.ex. bikinitoppar och oftast bara har ett snöre som oundvikligen kommer gräva sig djupt i kroppen.

Ok, nu är jag expert på ryggband. Vad är nästa steg?

Du vet nu mycket mer om ryggband än de flesta kvinnor. Du har fått lära dig varför ryggbandet är helt avgörande i jakten efter en perfekt BH-storlek och hur man faktiskt väljer rätt ryggbandsstorlek.

Nästa steg att lära sig om kupor. BH-kupor förtjänar en egen artikel. Läs: Så väljer du rätt kupstorlek! Även för större byst – Experten förklarar

Väldigt kort om kupor: De flesta gör misstaget att välja för små kupstorlekar, alltså motsatsen till det som folk gör när de väljer ryggbandsstorlekar. Om du har haft kupor som passar men har nu räknat dig fram att du ska byta ryggbandsstorlek så använd gärna vår omräkningstabell. Den visar hur du byter mellan kupor och ryggband. Tabellen innehåller information för ryggbandsstorlekar 60 till 130 och kupstorlekar A till S-kupa.

 

Sprid detta och hjälp dina vänner och bekanta att slippa ömmande axlar, ryggvärk och dålig hållning. Du kommer göra dem en tjänst! =)

Klicka HÄR för att komma till våra behåar.