Guide: Så väljer du rätt BH - Även för stor byst

Guide: Så väljer du rätt BH - Även för stor byst
Bild: Guide: Så väljer du rätt BH - Även för stor byst

Välkommen till vår djupdykande BH-guide. Här går vi igenom hur du hittar rätt storlek, hur du mäter dig, vanliga misstag, olika behåtyper och mer. Med din nya kunskap kommer du kunna göra bättre val när du köper din nya BH från vår butik.

Tre enkla steg för att hitta rätt storlek

Att hitta rätt storlek på behån kan ibland kännas som en hel vetenskap, men det är enklare än många tror!

  1. Första steget är att hitta rätt storlek på ryggbandet. När du mäter dig så måste du göra det åtsittande och sedan runda av nedåt till närmaste 5 eller 0. Till exempel, om du får mått 78 så runda ner till 75. Vi rekommenderar att läsa vår informativa artikel om hur man väljer ryggband. Där för får lära dig i detalj hur du mäter och väljer rätt.
    Du kan också utgå från en bh som du har hemma, gärna en relativt ny bh. Hur sitter den i ryggen? Kan du dra ut den med än 3-4cm rakt ut från ryggraden? Sitter den så tight att du inte kan andas?
    • Om behån sitter tight, utan att hindra andningen, och inte går att dra ut mer än 2-3cm i ryggen så bör du behålla denna storlek i ryggen.
    • Om behån åker upp i ryggen när du använder den eller går att dra ut mer än 3-4cm så bör du gå ned minst 1 storlek i ryggen (till exempel från 85 till 80). Om du kan dra ut den mer än cirka 7cm bör du gå ned 2 storlekar i ryggen (till exempel från 85 till 75).
  2. För att hitta rätt kupstorlek så behöver du ett måttband. Mät sedan runt bysten - lägg måttbandet vågrätt kring ryggen och bysten, där du är som störst. När du mäter bör du ha på dig en så välsittande bh som möjligt, eller en tight topp. Detta för att bysten ska vara ”på rätt ställe”.
  3. När du vet vilken storlek du bör ha i ryggen och vilket mått du har kring bysten kan du med hjälp av kuptabellen på vår sida med storlekstabeller räkna ut din storlek. Om du till exempel mäter 97cm kring bysten och bör ha storlek 80 i ryggen så blir skillnaden mellan dessa 17cm, d.v.s. en C-kupa.

Är du fortfarande osäker på vilken behåstorlek du bör välja? Kontakta vår duktiga kundtjänst, vi hjälper dig gärna!

Evas bästa tips när du provar behåar

  • Prova alltid behån på yttersta knäppningen. Oavsett hur dyr behån och hur bra kvalitet den har så kommer resåren att töja ut sig med tiden. Om du väljer behå som passar på yttersta knäppningen (och den sitter bra där) så kan du knäppa in den när resårerna oundvikligen töjer sig med tiden.
  • Om du kan knäppa behån i ryggen är den inte för liten. 80-90% av behåns stöd bör komma från ryggbandet. När ryggbandet är för stort försvinner mycket av stödet. Känns behån för liten kan du istället prova att byta kupstorlek.
  • Byglarna ska ligga an mot bröstkorgen, även mellan brösten. Om de inte gör det så prova en kupstorlek större eller byt modell. För små kupor kan ”dra” hela behån framåt och få det att kännas som at det är ryggbandet som är för litet.
  • Nöj dig inte med att behån sitter ”nästan bra”. När du rör dig kommer den att sitta ännu sämre. Ingen vill behöva ”lägga tillbaka” brösten i kuporna hela dagen?

Så väljer du behåmodell

Precis som med alla andra klädesplagg är tycke och smak olika. När det kommer till behåar så vill vissa ha en slät, ovadderad bh i en neutral färg medan andra vill ha färgglada behåar med spets och vadderade kupor. Vilken modell du väljer är helt upp till dig. Det finns både ovadderade och vadderade behåar för alla storlekar och former på byst.

Tänk på vilken sorts plagg du oftast använder. Om du tycker om breda urringningar bör du välja en balconette. Om du istället vill du ha djupa urringningar så är en bh med push-up är bättre. Det absolut viktigaste när du väljer bh är att du känner dig bekväm i den och att den passar din byst!

Vilken färg ska jag välja?

Vi har alla stått framför spegeln i en tunnare topp eller klänning med en behå som lyser igenom väldigt tydligt. Det finns en enkel lösning på detta. Välj en behå i en annan färg än toppens färg! En till exempel blå, rosa eller gul bh syns mindre under en vit topp än vad en vit gör. Detta beror på att vitt framhäver det vitt och tillsammans syns det mer.

En underklädeslåda med enbart vita och svarta behåar må vara enkelt att tvätta, men lite färg gör vardagen gladare och är lättare att kombinera med alla toppar och klänningar.

Vanliga frågor och missförstånd

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får kring behåar. Vi har också försökt rätta till vanliga missförstånd kring behåar och bh-storlekar.

"Men är inte en C-kupa alltid lika stor?"

Nej! Kup-storlekar utgår från skillnaden mellan behåns storlek i ryggen och det mått behån är anpassad för kring bysten. Till exempel så betyder en C-kupa att skillnaden mellan ryggstorleken och bystvidden är cirka 17cm. Sett till volym, så är en C-kupa i 100C mycket större än i 70C

"Jag har alltid haft 75B!"

Vi får nästan dagligen höra kommentarer som ”Jag har 75B, jag har haft samma storlek sedan jag var 15år” eller ”Jag har 80C, det har jag haft i 30 år”. Det kan mycket väl vara så att man har använt samma storlek hela tiden. Det betyder dock tyvärr inte att de har använt rätt storlek. Som resten av kroppen så förändras bysten med tiden. En äldre byst är oftast inte lika fast som en yngre byst och graviditeter, amning och andra livshändelser spelar in på hur bystens storlek och form.

Det är väldigt få personer som verkligen har samma bh-storlek hela livet. Det bästa är att prova ut sin bh-storlek minst vartannat år.

"Den storleken är för liten, så smal är jag inte!"

När vi rekommendera bh-storlekar så bemöts vi ofta med reaktionen att man inte kan ha en så liten storlek i ryggbandet. Ofta följa det upp med kommentaren ”för så smal/liten är jag inte”.

Oavsett om du har en stor eller liten byst så är det lika viktigt att behån sitter rätt och stödjer bra. 80-90% av stödet för bysten kommer från just ryggbandet. Det är ryggbandet som ska lyfta, hålla på plats. Ryggbandet är behåns bas och dess funktion är att fördela tyngden från bysten kring hela ryggen.

Om din bh är för stor i ryggen så kommer bystens tyngd hamna på axelbanden istället. Detta brukar leda till att de skär in i axlarna. Du får ömmande axlar, skuldror och rygg. Det kanske inte märks i början, men om du använder behåar med för stort ryggband så kommer du få ont i ryggen i längden. Åtgärda detta med att välja en bh i rätt storlek!

"G-kupa är jättestort, det kan jag inte ha."

Undersökningar visar gång på gång att 70-80% av kvinnor använder fel bh-storlek. Detta görs omedvetet och ofta med övertygelsen att man har rätt storlek. Det är därför en stor sannolikhet att du är en av dessa kvinnor. Stora kupor är inte så stort som många tror när bh sitter rätt i övrigt.

Om du i nuläget använder 85D men egentligen bör ha en bh med ryggstorlek 75 så är det 75G som bör passa din byst bäst. När man går ner i ryggstorlek så går man upp i kupstorlek.

"Alla behåar sitter strutigt på mig"

Det här kan bero på två saker; det är fel storlek på behån eller att behåns modell inte är rätt för hur din byst är formad.

En bh som är för stor i ryggen och för liten i kupan kan den sitta relativt bra och kännas som rätt storlek men slutresultatet blir då ofta en strutformad byst. Prova istället att gå ned en storlek i ryggen och upp 1-2 kupstorlekar för att få en jämnare, rundare byst.

Eftersom alla byster är olika formade så är det inte alla behåar som passar. Därav kan vissa modeller ge ett strutformat intryck. Prova gärna att ta på en tröja över behån innan du returnerar den, för ibland är det ögonen som ger illusionen av en strutform också.

Ovadderade behåar kan ha en strutigare form i början. Kuporna i ovadderade behåar är tunnare och syftar just till att anpassa sig till bysten. Om din BH är ny så bär den några dagar för at se o det blir bättre.

Smala axelband skär in i axlarna

På de flesta av våra bh-modeller så varierar axelbandens bredd beroende på vilken storlek du väljer på behån. En mindre storlek har smalare axelband medan en bh med större ryggstorlek eller kupa har något bredare axelband.

Det är dock inte så att axelbanden måste vara bredare på större bh-storlekar. Det är inte axelbanden som ska bära upp bysten. Bystens tyngd ska istället bäras upp och fördelas kring hela bröstkorgen av ryggbandet. Axelbandens viktigaste funktion är att hjälpa till att hålla in bysten mot kroppen.

Om behåns axelband skär in i axlarna kan du prova att lossa lite på axelbandens spännen, om det inte hjälper så kanske det är så att behån är för stor i ryggen och du istället bör gå ned i storlek i ryggen.

För stor byst för vadderade behåar

Då alla byster är olika formade passar inte alla bh-modeller alla byster. Att en vadderad bh bara skulle vara för mindre byster stämmer dock inte.

Med en vadderad bh är det oftast lättare att hitta rätt passform till den egna bysten. Detta beror på att vadderingen hjälper till att jämna ut och ge en naturligt rund och fin form till bysten. Våra behåar har oftast endast en tunnare vaddering, några millimeter tjock. Denna vaddering ger oftast inte någon synbar extra fyllighet till bysten men ger en snygg, formgivande effekt.

Du kan uppskatta hur mycket vaddering adderar till. Lägg måttbandet kring bysten och dra sedan ut det några millimeter. Troligen så kommer du uppleva skillnaden som minimal. Detta test är ofta tillräcklig för att illustrera att vadderade behåar passar stor byst alldeles utmärkt

Hur tvättar jag min bh på bästa sätt?

Vi vill inte skrämma dig från att tvätta behåar i tvättmaskin. Vi är alla lite lata då och då. Men en bh som sköts om och tas om hand på rätt sätt, handtvättas och torkas på rätt sätt, har en mycket längre livslängd än en bh som maskintvättas och torkas på fel sätt. Nedanstående är därför vad som är det absolut bästa sättet att göra.

Behåar bör alltid handtvättas. Med handtvätt menar vi för hand, i tvättbalja eller handfatet, inte med tvättmaskinens fintvätt eller liknande. Detta för att behån ska behålla formen och färgerna och för att eventuella broderier och andra dekorationer inte ska slitas.

Behån bör torkas liggandes eller över lina med linan mellan kuporna för att inte töja ut axelbanden och ryggbandet under torkningen. Om din bh har formpressade kupor så var då även noggrann med att forma kuporna efter tvätt.

Tvättmaskinernas handtvätt lämpar sig inte för behåar. Även de mest försiktiga tvättprogrammen centrifugerar plaggen för att få ut vatten ut dem, något som inte är bra för behåarna. Under centrifugeringen kan behåns byglar börja smita ut och om du inte är uppmärksam så kan det efter några tvättar leda till att byglarna åker ut ur behån. Lösa byglar kan skada tvättmaskinen. Förutom själva byglarna så kan behåns hyskor (knäppningen) fastna i ömtåliga spetsar eller andra plagg och riva i dem.

Om du väljer att tvätta i tvättmaskin ändå så använd alltid en tvättpåse!

Accessoarer

Axelband

Vi har alla stått där, behåns axelband syns under favoritklänningen. De svarta axelbanden sticker ut under de knallgula banden på sommarlinnet. Eller så behöver du en vit bh men svarta axelband.

Ingen fara, med en bh med utbytbara axelband kan du mixa och matcha efter vad som behövs för just det tillfället. Vi har en mängd utbytbara axelband i klassiska färger men även genomskinliga, för halterneckbehåar och med dekorativa detaljer så som en ”cage-bra”-imitation.

Förlängare

Ibland kan behån behöva bli några centimeter längre i ryggen och då kan en ryggbandsförlängare vara det rätta valet istället för att köpa en helt ny bh. Vi har förlängare i de klassiska nyanserna med både en, två och tre hyskor på höjden. Hyskor är nästan alltid i samma bredd så passar de till de flesta behåar.

Inlägg

Om push-up-behån inte ger den önskade effekten eller om du är en av alla de som har olika stora bröst så kan något av alla våra inlägg vara lösningen. Behåinlägg är gjorda i en mjuk silikon som ligger bekvämt i behån utan synliga kanter mot den egna bysten. Inläggen kan läggas direkt i behån eller i de fickor för inlägg som finns i många behåar.

Tvättpåse

Tvättpåsar är framförallt till för ömtåliga plagg så som strumpbyxor, spetstrosor och nattlinnen som behöver skyddas under tvätten. Många kallar tvättpåsen för en bh-påse. Tvättpåsen kommer skydda din bh och förhindra att den vrids för mycket eller att dess hyskor fastnar i andra plagg. Observera att vi rekommenderar att man alltid handtvättar alla behåar.

Bystplåster

Bystplåster finns i många olika varianter, allt från de som sitter undertill eller ovanför och stödjer bysten till dekorativa bröstvårtetäckare i form av till exempel söta hjärtan med strasstenar eller runda plattor med satinrosetter på.

Olika typer av behåar

Det finns tre huvudtyper av behåar: ovadderade, halvvadderade och helvadderade. Det är kupors vaddering som det gäller. Varje vadderingstyp kommer i sin tur i många olika modeller som passar för olika byster och tillfällen.

Ovadderade behåar innebär att behån inte är vadderade. Kupor är konstruerade av två eller fler lager tunt tyg. Närmast bysten sitter oftast ett mesh-tyg som ger stabilitet och stöd för bysten. Mesh-tyget är ett finmaskigt nät. Det är tunt och oftast genomskinligt men är trots det mycket starkt och ger ett bra stöd för både större och mindre byst. Dess genomskinlighet gör det nästintill osynligt även under tunna spetsar.

En halvvadderad bh har en vaddering i halva kupans nedre del. I kupans ovandel, närmast urringningen, är kupa ovadderad. Vadderingen i kupans nedre delen kan variera i tjocklek, men oftast några millimeter tjock, om inte annat anges. Den ovadderade delen är oftast i genomskinliga material som till exempel tunn spets. Det kan vara i samma ogenomskinliga tyg som resten av behån. Det senare betyder att det inte alltid märks visuellt om en behå är halvvadderad.

En vadderad bh har en vaddering i hela kupan, hur tjock den är varierar lite, men om inte annat anges så är den några millimeter tjock, och jämntjock i hela kupan.

Push-up

Kanske den vanligaste av alla behåmodeller och den passar lika bra under ett baslinne till vardags som till helgens festtoppar.

Push-up-effekten fås genom att kuporna har en vaddering som trycker ihop och samman bysten. Tillsammans med den tjockare vadderingen skapas illusionen av en större och fylligare byst, och ett vackert dekolletage. För en ännu fylligare byst så har många av våra push-ups plats för uttagbara kuddar i kuporna. Du kan då själv anpassa push-up-effekten utifrån tillfället.

Även om vi har push-up i de flesta kupstorlekar så lämpar de sig bäst för mindre till medelstora byster. Push-up-effekten inte blir lika uppenbar på en redan större byst.

Till våra push-up »

Balconette

Balconette kommer från franskans ord för ”liten balkong”. En balconettebehå lyfter bysten uppåt utan att trycka ihop den. Den agerar som en liten balkong eller hylla för bysten att vila på. Kuporna har rakare och mer horisontella snitt. Axelbanden sitter längre ut mot sidorna. Detta är att föredra om man vill ha en bredare, fyrkantig eller hjärtformad urringning.

Den naturliga push-up-effekten från balconetter fås genom att de lyfter bysten rakt upp, istället för mot mitten som en push-up. Detta ger en naturligt fyllig byst och det gör även att dessa behåar passar till större byster.

Till våra balconetter »

T-shirt bh

T-shirt behåars huvudsakliga karaktär är kupor utan synliga sömmar på utsidan. Syftet är att de ska vara mindre synliga under tunna, åtsittande plagg, som en t-shirt. Behåarna är släta, utan prominenta sömmar och utan dekorationer som spets och dylikt. Kuporna är oftast formpressade och kan variera i vaddering, från en lättare vaddering till tjockare push-up. Tyget som klär kuporna är oftast glattare. Detta gör att andra plagg stryker lättare över kuporna utan att materialen fastnar i varandra.

Till våra t-shirt bh »

Amningsbehå

Amningsbehåar är något som de flesta av oss är i behov av minst en gång i livet. De finns i allt från tunna mjuka behåar som lätt förs åt sidan under amningen till mera klassiskt bygelförsedda behåar med spännen som öppnar kuporna under amningen.

Trots myten, så leder bygelförsedda amningsbehåar inte till mjölkstockning. En bygelförsedd amningsbehå ger ett bra stöd för bysten och avlastar rygg och axlar. Så länge behån är i rätt storlek och passform för din byst så kommer det inte vara ett problem.

När du väljer kupstorlek så glöm då inte bort att ge plats för bröstmjölken. Vi rekommenderar att du får plats med en handflata i kupan för att ge tillräckligt med plats för en växande byst.

Till våra amningsbehåar »

Bygellösa

Behåar med byglar är att föredra för att ge bysten det bästa stödet. Det finns dock tillfällen då en bygellös bh är bäst. Några exempel är överkänslig mot metallerna som finns i byglarna, nya ärr efter operation under brösten eller om du helt enkelt tycker att det är bekvämare utan byglar.

De flesta högkvalitativa behåar idag har moderna plastbyglar som inte orsakar allergireaktioner och som är mycket bättre än traditionella metallbyglar på alla sätt.

Bygellösa behåar finns i många olika modeller. Triangelformade modeller med stöd från axelbanden och bandeau-modeller brukar vara utan bygel.

Till våra bygellösa bh »

Bikinibehå

Bysten förtjänar ett bra stöd även när du vill få en fin solbränna eller njuta av det svalknande vattnet. De flesta av våra bikinis kommer i separata delar så du kan kombinera bh-storlek och trosa fritt för bästa passform. Bikinibehåarna kommer även i olika modeller, allt från enklare ovadderade modeller till push-up-modeller med kraftigare vaddering. Axelbanden finns även i allt från klassiska raka axelband till halterneck eller bandeau-modeller.

Till våra bikini-bh »

Med avtagbara axelband

Om du vill ha en flexibel bh som passar till de flesta klädesplagg och tillfällen är detta det ultimata valet. Du kanske inte vill ha rosa axelband som sticker ut under toppens vita axelband. Välj då en färgad bh med avtagbara axelband och sätt på släta vita axelband för just den dagen.

Till våra bh med avtagbara axelband »

För djupa ryggar

Vissa klänningar och toppar har en djupt skuren rygg, men det är inget som förhindrar att du bär en bh tillsammans med toppen eller klänningen. Vi har tre olika varianter av behåar för dessa plagg: Självhäftande bh som fästs separat på varje bröst för att sedan knäppas samman mellan brösten. Bh med långa band som ger V-ringning i ryggen och som du knäpper den kring magen istället. Den sista, och vanligaste, är bh med ett genomskinligt band i ryggen, den ger samma bra stöd som en vanlig bh och sitter nästan osynligt i ryggen

Till våra behåar för djupa ryggar »

Självhäftande

Självhäftande behåar finns i två olika huvudtyper, bystplåster samt separata kupor. Båda typerna används tillsammans med klänningar eller toppar med djup urringning eller öppna sidor.

Bystplåster är i en hudnära beige nyans. De sitter så nästintill osynligt även under de mest åtsittande plaggen.

Separata kupor har varken ryggband eller axelband. Istället är det just bara kupor som är självhäftande. Kuporna knäpps ihop och gör att brösten samlas ihop.

Till våra självhäftande behåar »