Hur man tar på sig en behå - på rätt sätt!

Hur man tar på sig en behå - på rätt sätt!
Bild: Hur man tar på sig en behå - på rätt sätt!

Ja, det finns ett rätt sätt att sätta på sig en behå!

Frågan i titeln kan verka komisk. Behöver vi verkligen expertinstruktioner för de enklaste dagliga aktiviteterna? Om inte, hur förklarar vi då det faktum att vi ibland köper en behå som verkade bra efter att ha tagit på den "snabbt" i provrummet - och senare visar det sig att något inte stämde?

Hur du tar på dig en behå avgör om du direkt kan avgöra om den passar eller om det är värt att prova en annan storlek eller modell. Du kanske upptäcker att du måste lägga till ett eller två mindre steg i din BH-provningsrutin - men jag försäkrar dig att det är värt det att undvika felköp.

Varför det är viktigt att sätta på sig en behå korrekt

För att ta på sig en behå behöver du bara kasta banden över axlarna och fästa krokarna. Om du lyckas med detta och dina bröst inte liknar platta pannkakor, du inte behöver leta efter större kupor och din byst inte heller faller ut ur kuporna, skulle du tro att allt är bra. Det är här misstaget och orsaken till otaliga felköp ligger. Vi köper bh:ar med dålig passform eftersom vi inte vet att det inte handlar om att sätta på sig en bh mer eller mindre bysten, utan snarare att sätta bysten i bh:n. En behå är inte ett par mössor på ett band, eller något som ett bandage över brösten. Istället är det två sammankopplade och "samarbetande" delar - bandet (runt din torso) och kuporna. Var och en måste individuellt passa våra kroppar perfekt.

Här är den viktigaste filosofin för BH-provning: Det viktigaste är din kropp. Det är behån som ska passa din kropp, inte tvärtom. Alltför ofta, förblindade av spetsens skönhet eller helt enkelt för att storleksurvalet är litet, tvingar vi på oss usla behåar som inte hjälper oss (eller till och med skadar oss) i det långa loppet. Metoderna i sig är inte lika viktiga som det mål du vill uppnå. Det målet är att må bra i en behå.

Att sätta på en behå - steg för steg

  • Om du provar en behå, ta en titt på banden först - behåar i butiker har dem förkortade (särskilt om behån hängde på en galge) eller förlängda till det maximala. Förjustera banden - senare kommer du att justera deras längd mer exakt.
  • Skjut axelbanden över axeln samtidigt som du samlar bysten med behån så att de sitter i kuporna och bygeln sitter under brösten.
Fäst behån i ryggen i det lösaste läget (de yttersta hakarna). Det är en bra idé att göra båda dessa steg i en något framåtböjd position.

Du kan också börja med att placera byglarna under bysten och fästa behån baktill och sätta på axelbanden senare. Detta alternativ kan vara bekvämare om du har stora eller hängande bröst.

Kan du inte fästa behån baktill? Du är inte ensam om det. Många kvinnor knäpper behån framifrån och vänder den sedan runt kroppen. Tyvärr har denna metod vissa nackdelar. Med ett välsittande, det vill säga tajt bh-band, kan det vara svårt att vrida. Du kan fästa behån i midjan, om du har en smalare omkrets där än under bysten, sedan vrida den runt och slutligen dra den uppåt till där behån ska sitta. Men vad händer om området under bysten är där du är smalast på överkroppen? Det är värt att försöka pressa sig själv att lära sig att knäppa i ryggen - ibland handlar det bara om att ändra sin vana. Om du har problem med rörligheten i axellederna eller andra tillstånd som inte tillåter det, då återstår faktiskt bara vridningsmetoden - men försök att göra det försiktigt, för att undvika att skada behån.

  • Stå rakt upp. Kontrollera bh:ns position - korrigera om den är för låg. Varje bygel ska vara direkt under bröstet.
  • Lägg brösten i behån. För in höger hand från sidan i vänster kupa och knåda försiktigt in din kropp i kupan från sidan och, om det behövs, från undersidan, medan du håller i bygeln med vänster hand, du kan böja den något. Gör likadant med den andra kupan.
  • Se till att bh-bandet på baksidan ligger horisontellt. Ta tag i bygeln under brösten med fingrarna, böj dig framåt och skaka sedan behån försiktigt från sida till sida - detta gör att brösten kan ligga naturligt i kuporna. Du kan också skaka dina bröst (torso) istället för behån. Du kan utföra detta steg istället för, eller i tillägg till, det tidigare steget att lägga in.
  • Om du vid något tillfälle upptäcker att axelbanden är för korta eller för långa, ta av dig behån och justera banden. Du kan också göra det i slutet. Du kan också prova utan att ta av dig behån - för att göra detta, dra av axelbanden från axlarna och försök att nå justeringarna.
  • Stå rakt upp, korrigera banden om de har glidit, gör ytterligare justeringar om det behövs (t.ex. utjämning av kupornas kant). Nu kan du äntligen bedöma om din behå passar dig bra eller inte.
Kom ihåg att ha rätt hållning när du har tagit på dig behån, vilket innebär att du ska stå rakt upp i naturlig ställning, utan att böja dig framåt. Din bh ska passa dig när du står upprätt, inte när du är framåtlutad - den ska uppmuntra dig att andas med din fulla kapacitet. Om du ser utbuktningar ovanför kuporna i den här positionen är det ett tecken på att kuporna är för små.

Skopa vs trycka

Du kanske har stött på förslag om att skopa in brösten från sidorna i kuporna, sträcka dig så långt bak mot ryggen som möjligt och försöka trycka in så mycket vävnad som möjligt i kuporna. Det är dock viktigt att inte överdriva det så kallade skopandet. Ditt mål är att få in hela bröstet i kupan - men det inkluderar inte all vävnad på din sida eller hud- och vävnadsvecken i armhålan. Överdriven "gyrating" är inte meningsfullt - kroppen kommer ändå att gå tillbaka till sin naturliga plats.

Om du tidigare har använt för små kupor under lång tid - ett mycket vanligt misstag - kan det naturligtvis hända att en del av dina bröst har "vant sig" vid att vara bredvid kuporna (på sidorna, i armhålan eller till och med under bygeln). Då är det en bra idé att hjälpa dem att hitta rätt position genom att knåda dem försiktigt. Med tiden kanske du upptäcker att du behöver ännu större kupor, eftersom dina bröst har återvänt - "migrerat" - till sin plats.

Din dagliga rutin

Låt mig guida dig genom hur du ska ta på dig en behå varje dag, när den är rätt anpassad:

  1. Placera först axelbanden över axlarna och dra försiktigt kuporna över bysten.
  2. Fäst behån baktill.
  3. Luta dig framåt en aning, ta tag i byglarna på varje kupa med fingrarna och skaka dem från sida till sida. Du kan också skaka överkroppen utan att hålla i behån - det fungerar också och kan gå snabbare.
  4. Räta upp dig och kontrollera att allt sitter på plats. Kontrollera t.ex. att dina bröstvårtor inte är för lågt placerade i kuporna. Gör eventuella justeringar eller upprepa skakningen om det behövs.

Ibland visar det sig att banden har tänjts för mycket under den senaste användningen, eller att behån har lossnat och behöver fästas på nästa krok. Detta är ögonblicket för en eventuell justering.

Om jag tar på mig min behå på ett helt annat sätt, är det fel?

Det finns inget rätt sätt att ta på sig en behå. Vissa av oss föredrar att fästa behån baktill, andra - framtill, och sedan vrida den till rätt position. Vissa sätter först banden över axlarna och fäster sedan behån baktill - andra gör det i omvänd ordning. Vissa justerar banden medan de bär behån, andra föredrar att ta av den, flytta justerarna något och ta på den igen. Det finns entusiaster som gillar att skopa, skaka och både och. Alla utvecklar sin egen dagliga BH-rutin - det viktiga är dock att alltid ha den slutliga effekten i åtanke - bekvämt stöd för brösten i kuporna.

Lyssna på din kropp

Varför går jag in på så många detaljer om hur man tar på sig en behå? Jag vill övertyga dig om att det inte är värt att lura dig själv genom att bära en behå bara för att få den att "passa", även om den inte gör det. Underklädestillverkarna blir allt bättre på att förse oss med plagg som passar olika former och storlekar. Om du inte hittar något i butiken som passar dig - kolla någon annanstans! Byt ut en olämplig behå mot en ny. Bh:n är till för brösten, inte brösten för bh:n!