Korsetter

Korsetter blir allt mer populära. Kanske är det för att korsetter är ett snabbt sätt att framhäva dina kvinnliga former. Våra korsetter innefattar både korsetter med bening och midjekorsetter men också plagg som liknar korsetter, t.ex. bustier. Fokus ligger på korsetter med skenor. Alla korsetter och midjekorsetter i detta sortiment har isydda skenor. I sortimentet finner du allt från praktiska korsetter, utmanande och sexiga korsetter men också vackra, eleganta, söta och förföriska korsetter. Vi har korsetter för varje kvinna, i upp till 7XL! Då köp av korsetter kan kännas stort har vi lite mer information om varje korsett.
Korsetter blir allt mer populära. Kanske är det för att korsetter är ett snabbt sätt att framhäva dina kvinnliga former. Våra korsetter innefattar både korsetter med bening och midjekorsetter men också plagg som liknar korsetter, t.ex. bustier. Fokus ligger på korsetter med skenor. Alla korsetter och midjekorsetter i detta sortiment har isydda skenor. I sortimentet finner du allt från praktiska korsetter, utmanande och sexiga korsetter men också vackra, eleganta, söta och förföriska korsetter. Vi har korsetter för varje kvinna, i upp till 7XL! Då köp av korsetter kan kännas stort har vi lite mer information om varje korsett.

Vad är en korsett

En korsett är plagg som bärs direkt på överkroppens hud. Korsetter går runt hela överkroppen och har som funktion att krama ihop midjan och trycka in bysten, alternativt framhäva bysten genom att lyfta den.

Korsettens historia

Korsetter finns avmålade i de sydeuropeiska civilisationerna redan på 1700-talet f.Kr. Kvinnor verkar ha burit snörkorsetter gjorda av djurhudar som antigen täckte både byst och midja, eller bara midja. Männen bar också en form av korsett under denna tid, mer i form av ett brett bälte som höll midjan smal. I romersk kultur var snäva korsetter ett tecken på social överlägsenhet – de rika hade råd att kosta på sig figursydda kläder medan de fattiga fick nöja sig med draperade tygstycken.

Korsetten omnämns till och med i Bibeln, i Jesaja 3:18-24, som skrevs omkring 700 f.Kr.:

På den dagen skall Herren taga bort all deras ståt: fotringar, pannband och halsprydnader, örhängen, armband och slöjor, huvudprydnader, fotstegskedjor, gördlar, luktflaskor och amuletter, fingerringar och näsringar, högtidsdräkter, kåpor, mantlar och pungar, speglar, fina linneskjortor, huvudbindlar och flor.

På 12- och 1300-talen frångick man så sakteliga fritt hängande klänningar och började anamma mer figursydda kreationer. För att få ihop klännigarna och uppnå den snäva looken som man eftersträvade så använde man sig i första hand av snörning. Man använde sig också gärna av styva material och korsetteffekten fanns inbyggd i klänningarna.

Under 14- och 1500-talen växte silkeindustrin radikalt och tyger som sammet, silke, brokad och damask blev mer lättillgängliga. Man behövde med dessa nya tyger en starkare stomme för att de tunga kläderna skulle sitta på ordentligt och samtidigt framhäva kroppens former. Korsetter spelade en stor roll i att förtydliga social rank. Helst skulle midjan på sitt smalaste ställe inte vara mer än 33 cm i omkrets – en siffra som är fullständigt vanvettig. På 1500-talet introducerades korsetter med stålplattor, men de var förmodligen inte särskilt vanliga. Man separerade på kjol och livstycke för att få snävare liv och mer volymösa kjolar med större tyngd och kläderna var förmodligen väldigt besvärliga att bära upp.

På 1600-talet kom skenor av trä, elfenben, metall och valben att utgöra stommen i de flesta korsetter, och kläderna blev lite lättare. På 1700-talet ville man återigen ha fylliga klänningar och dyra tyger, då var valben den vanligaste formen av bening. Korsetterna snördes åt så pass hårt att läkare utfärdade hälsovarningar – något man inte brydde sig vidare mycket om. Bomull blev vanligt och sedan blev också naturligare linjer populära, fast hade man inte smickrande former naturligt så var det en snäv korsett under kläderna som gällde.

På 1800-talet gjordes de första korsetterna med hakar på ena sidan och snörning på andra, för att under lätta på- och avklädnad. Man introducerade också korsetter med inbyggda strumpebandshållare.

Under början av 1900-talet använde man fortfarande korsetter, men man ställde allt högre krav på att de skulle vara sköna och följsamma att bära. År 1910 presenterades den elastiska step-in korsetten som blev populär bland kvinnorna.

På 1920-talet slutade nätta kvinnor att bära korsett och på 30-talet följde även kurviga kvinnor deras exempel. Man övergick till att bära elastiska underkläder istället.

Idag är korsetten återigen populär, men den är helt och hållet valfri, faktum är att den mer är en modesak idag, som inte alls attraherar alla. Madonna gjorde korsetten populär igen under 80-talet och idag anses korsetten vara ett sexigt plagg. Det finns också korsetter som bärs av medicinska skäl.

Korsett som sexigt underklädersplagg

Idag är korsetter mest ansedda att vara ett sexigt underklädesplagg och är särskilt uppskattat i fetisch-kretsar, men långt ifrån bara. Korsetten är ett tidlöst underklädesplagg som framhäver den klassiskt timglasformade kvinnokroppen och kommer förmodligen alltid finnas kvar.

Det finns vissa tillfällen i livet då korsetter är mer vanliga att bära än andra gånger – till bröllopet, t ex. Vissa brudklänningar har inbyggt stöd, men annars är det vanligt att man bär en separat korsett under. Dels är korsetten sexig och vacker som underklädesplagg, och en detalj som brudgummen garanterat kommer att uppskatta, men den fyller också en mycket eftertraktad funktion. Bröllopsdagen är ofta den dag i en kvinnas liv då hon vill känna sig som allra vackast och en smal siluett är ofta mycket eftertraktat. Även redan smala kvinnor vill ofta gärna hålla in midjan med en korsett under brudklänningen.

Korsett som plagg

Idag finns det en hel del korsetter som funkar att bära som top, utan något annat över. Detta är särskilt vanligt när man går ut och vill vara lite extra feminin, men det går också bra att bära sin täckande korsett under kavajen, för en sexig kontorslook. Vissa korsetter täcker så pass mycket av överkroppen att de absolut kan bäras för sig själva, de är mer som slimmade toppar som ger skönt stöd och vackrare form. Evas underkläder säljer många korsetter som funkar att bära som vanligt plagg till en snygg kjol, ett par välsittande byxor och gärna till höga klackar.

Olika korsetter har olika look, många är axelbandslösa, andra har halterneckskärning medan ytterligare andra har vanliga axelband. Det finns till och med korsetter med ärmar. Vissa korsetter är väldigt stela som därmed håller in midjan med starkt stöd, andra bjuder bara på lite stöd och kan ofta knäppas i sidan med ett blixtlås.

Korsett som stödgivare

Det finns olika medicinska skäl till varför man kan bli rekommenderad att bära någon form av korsett. Ofta kallas medicinska korsetter gördlar och ger stöd till det ofta ganska utsatta mittpartiet på kroppen. En gördel bärs ofta av kvinnor som just fött barn, dels för att magmusklerna ännu inte riktigt har hittat tillbaka till varandra, men också för att magen ska dra ihop sig snabbare. Givetvis finns det ofta också en estetisk anledning eftersom man snabbare återfår känslan av att ha en midja. Det finns också gördlar – eller magstöd – för gravida, som håller gravidmagen varm och ger skönt extrastöd till den trötta ryggen.  

Andra tillfällen då det kan vara bra ur hälsoperspektiv att bära gördel är om man har känslig eller skadad rygg – gördeln skänker stabilitet i korsryggen och håller området varmt.

Korsetter av god kvalité

Förr var korsetter ett statustecken, bara de som hade råd kunde bära korsetter eftersom varje korsett gjordes för hand och efter specifika mått tagna på personen som skulle bära korsetten. Fattigt folk hade helt enkelt inte råd med korsetter.

Idag svämmar markanden över av massproducerade korsetter och man kan komma över korsetter riktigt billigt då de flesta klädkedjor och underklädesbutiker har sitt utbud av olika typer av korsetter.

Är man seriös med sitt köp av korsett så satsar man på korsetter av god kvalité, de behöver definitivt inte vara skräddarsydda och heller inte kosta tiotusentals kronor, men de allra billigaste korsetterna lever inte alltid upp till de funktioner som en korsett bör ge. Evas underkläder säljer prisvärda kosretter i riktigt fin kvalité som håller in, stramar åt och lyfter på de ställen de ska. Samtidigt är de fantastiskt snygga!

Olika typer av korsetter

Som redan nämnt högre upp i texten så finns det idag en del olika typer av korsetter. I Evas underkläders sortiment av korsetter har vi följande uppdelning:

I kategorin Korsetter har vi samlat alla korsetter som täcker kroppen så pass väl att de i praktiken skulle kunna bäras som sensuella toppar till kjol eller byxor. Korsetterna i denna kategori kan dock i regel också användas som underkläder eftersom de har väldigt åtsmitande passform. Vissa av våra korsetter har strumpebandshållare, men de är i regel avtagbara just för att man ska kunna använda korsetterna även som vanlig topp.

Midjekorsetter är samma typ av korsetter som gördlar är – korta korsetter som endast täcker, formar och håller in midjepartiet. Vissa av våra midjekorsetter är enbart funktionella, men de flesta är samtidigt både vackra och detaljrika. Midjekorsetter är riktigt snygga att bära både under kläderna, men också över en snäv blus eller en tight topp. En midjekorsett erbjuder även skönt stöd åt korsryggen.

En Body är ett klädesplagg som täcker hela överkroppen, inklusive grenen. En body fungerar alltså både som trosa och topp i ett och sitter därmed slimmad på överkroppen. I vårt utbud av bodies finns allt från långärmade bodies till axelbanslösa, plus allt däremellan.

En Bustier, kan man säga, har samma funktion som 1700-talets snörliv hade. Som man hör på namnet så har bustierna roll främst fokus på bysten som lyfts och formas. Under bysten fortsätter bustiern som en korsett som håller in midjan. Evas underkläder har ett stort sortiment av vackra bustiers.

En Teddy är som en body, fast med mer detaljer eller mer utmanande design. Vissa teddies har någon form av BH och trosa som förenas med förföriska band och tygstycken som löper över kroppen. Ofta har en teddy mycket utstuderad design som verkligen drar uppmärkssamhet till sig.