Alla hjärtans dag 2020 - presenter & underkläder

Här finner du presenter till din käresta för alla hjärtans dag. Underkläder och kläder är populära presenter, både att ge bort och att klä sig i själv. Ge bort något snyggt på Alla Hjärtans Dag till din käresta!

Alla hjärtans dag – en kärlekshistoria

Det finns ingen tydlig och klart dokumenterad historia kring hur Alla hjärtans dag uppkom, men den vanligaste ursprungsberättelsen handlar om helgonet Sankt Valentin som i sig är en påhittad sammanställning av tre olika martyrer som levde och verkade på 200-300-talen.

Den mest berättade historien om Sankt Valentin är den som vittnar om en präst under Kejsar Claudius den II i antikens Rom. Kejsar Claudius den II hade en stor armé bestående av ogifta män, och så ville han att det skulle förbli. Som soldat i kejsarens armé fick man alltså inte lov att gifta sig, men prästen Valentin hade stark tro på kärleken och vigde, trots kejsarens förbud, de unga män som älskade en kvinna och ville göra henne till sin maka. När kejsaren fann ut vad Valentin sysslade med så slängde han honom i fängelse och gav honom en obestridlig dödsdom.

Innan sin domedag besöktes Valentin varje dag av fångvaktarens dotter, hon gav honom mat och små meddelanden och när dagen för avrättning så kom så lyckades Valentin skicka ett litet meddelande till sin käresta som han undertecknade «Din Valentin».

En annan historia förtäljer att fångvaktarens dotter – som Valentin förälskade sig i – var blind och att Valentin gav henne synen åter innan han avrättades.

Sankt Valentin är alltså anledningen till varför man döpte Alla hjärtans dag till just St. Valentine’s Day i traditionens upphovsländer England och Frankrike. Det var under Medeltiden som Alla hjärtans dag omfamnades som årligt kärleksfirande, även om traditionen hade funnits även långt innan dess. Trovligtvis valde man den 14 februari för att man såg att det var kring denna tid som fåglarna hittade sina kärlekspartners inför sommaren.

Hur firar man Alla hjärtans dag?

I Sverige

I Sverige är Alla hjärtans dag-traditionen inte alls lika rotbefäst som den är i USA, för det första är det en – ur historiskt perspektiv – ny tradition här, den slog inte igenom på riktigt förrän på 1980-talet. Man gjorde försök redan år 1960 genom att uppmuntra Alla hjärtans dag firande på NK-varuhuset i Stockholm, men det fick då inget genomslag. Idag firar vi Alla hjärtans dag, men traditionen har inte lika starkt fäste i våra hjärtan som den har i t ex England, Frankrike och USA. För varje år som går blir vi allt mer sålda på firandet av Alla hjärtans dag och så lär det fortsätta. Även vi här i Sverige firar Alla hjärtans dag med romantik, vi myser med vår älskling, ger presenter, friar, gifter oss eller bjuder på stora och små överraskningar.

I USA

Som med de flesta kommersiella högtider så ligger USA i framkant när det kommer till att fira Alla hjärtans dag. Alla vill vara med och fira Alla hjärtans dag som är en dag helt i kärlekens tecken. Skyltfönstren i städerna är pyntade från golv till tak med röda och rosa hjärtan, nallar, blommor, chokladaskar, godis, underkläder och annat sött som lockar en att tänka på sin älskling. På Alla hjärtans dag har man definitivt klartecken att gå all-in och bli så kärleksfull, smörig och överväldigande som man har lust med. Ingenting är löjligt eller överdrivet på Alla hjärtans dag.

Vill man bjuda sin käresta på fin lunch eller middag på Alla hjärtans dag så gäller det att vara ute i god tid med sin bordsreservation för nästan hela landet går ut och äter med sin älskling på Alla hjärtans dag.

Andra saker som är vanliga att man gör på Alla hjärtans Dag är att fria till sin älskling, gifta sig, förlova sig, bjuda på picnic (om man bor i landets varmare delar), gå på bio eller åka på spa tillsammans. Amerikaner är i allmänhet glada för att slå på den stora trumman och Alla hjärtans dag är en av de största kommersiella traditionerna på hela året. Många kärlekspar träffas just på Alla hjärtans dag eftersom de är mer öppna för kärlek på just denna dag.

Alla Hjärtans Dag för singlar

Det finns varje år en stark antigrupp som måste uttrycka hur löjligt firandet av Alla hjärtans dag är, hur det gynnar det kapitalistiska samhället och får alla olyckliga singlar att känna sig ännu mer ensamma och värdelösa. Att Alla hjärtans dag sätter en massa pengar i rullning är ofrånkomligt, men i Sverige och t ex grannlandet Finland finns det för varje år som går allt större satsningar för singlar på Alla hjärtans dag. I Finland har Alla hjärtans dag ofta istället kallats Vändag och här i Sverige går man gärna ut med vänner eller investerar i något fint till sig själv som en protest mot att allt är så parfokuserat på Alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag är ett ypperligt tillfälle att köpa nya, snygga underkläder till sig själv, bjuda bästa kompisen på bio eller laga en god middag till mamma. Alla hjärtans dag är en kärleksdag som tillhör alla som har ett hjärta och älskar – oavsett de lever i parförhållande eller ej.

Att gifta sig på Alla hjärtans dag

Det är väldigt populärt att gifta sig på Alla hjärtans dag. I Sverige råder det fortfarande vinter den 14:e februari, då Alla hjärtans dag infaller, och har man tur så kan man få en alldeles vinterkrispigt vit bröllopsdag på årets mest kärleksladdade datum.