Bästa strumpor för diabetiker – Stor guide

Bästa strumpor för diabetiker – Stor guide
Bild: Bästa strumpor för diabetiker – Stor guide

Om du har diabetes kan det vara otroligt viktigt att använda rätt strumpor. Diabetesstrumpor har inte bara dämpning och stöd för känsliga områden, de håller också fötterna torra och välmående.

Bäst i test, diabetikerstrumpor - Sammanfattning:
Bästa diabetikerstrumpor för de flesta. Bästa strumpor för de flesta diabetiker.
Mjuk resår, platt söm.
Bomull som andas.
Herr och dam. Många färger.
Storlek 33 till 53.
Köp här »
Bästa varma strumpor för diabetiker i lammull Bästa extra varma diabetikerstrumpor.
Mjuk lammull.
Kliar inte.
Storlek 33 till 53.
Köp här »
Bästa strumpor i bambu för diabetiker Bästa strumpor i bambu för diabetiker.
Dödar svamp och mikrober.
Förhindrar dålig lukt.
Storlek 33 till 53.
Köp här »
TABELL: Bäst i test - Diabetikerstrumpor för herrar och damer

I den här guiden ska vi titta på olika typer av strumpor, vilket material de är gjorda av, dämpning, konstruktion, passform, kompressionsgrad och skötselråd. Artikeln ger dig helt enkelt den nödvändiga information du behöver för att hitta de bästa diabetesstrumporna till dig själv eller någon annan med diabetes.

Innehållsförteckning

Vem behöver diabetesstrumpor?

Diabetesstrumpor är särskilt utformade efter behoven hos diabetiker. Personer med diabetes har ofta problem med blodcirkulationen och får därför lätt kalla och domnande händer och fötter. Strumporna ger också extra dämpning och stöd plus att de hjälper till att reglera temperatur och fukt för att hålla fötterna bekväma.

Diabetiker kan vara extra känsliga mot sår och blåsor, och den extra dämpningen i strumporna kan förhindra detta. Sist men inte minst kan strumpor underlätta för personer med neuropati och diabetesfotsår. Strumpan får dock inte sitta för hårt eftersom detta kan leda till ännu mer skador och irritation. För dig som har diabetes – oavsett om den är lindrig eller mer allvarlig – kan ett par diabetesstrumpor göra stor skillnad för att skydda fötterna. Så vilket behov du än har är det viktigt att du hittar rätt diabetesstrumpor för just dig.

Kvaliteten är avgörande

"Jag har prövat att ha diabetesstrumpor, men jag tyckte inte om dem." Det här hör man ofta. Om du också brukar säga så innebär det helt enkelt att du inte har testat kvalitetsprodukter. Det är viktigt att tänka på.

Ingen medicinsk produkt

Trots sitt namn är diabetesstrumpor ingen medicinsk produkt. Det finns inga riktlinjer om vilka egenskaper som krävs för strumporna. Tillverkarna kan alltså kalla vilka strumpor som helst för "diabetesstrumpor", oavsett om de lever upp till namnet eller ej. Det finns mängder av lågkvalitetsprodukter på marknaden, även hos stora återförsäljare och till och med på apotek. Det är inte alltid återförsäljarnas fel. De förstår sig ofta inte på produkten och vet inte vad högkvalitativa strumpor innebär.

Billiga produkter är i regel värdelösa

Varför är billiga diabetesstrumpor så dåliga? Jo, för att de görs av väldigt löst och stretchigt tyg som snabbt slits ut och inte ger några egentliga fördelar. Försäljningsargumentet för de här strumporna är att de sitter löst.

Problemet är dock att tyget är dåligt och får strumporna att förlora formen och bli alltför lösa så att de börjar halka ner. De veckar sig och krullar sig vid tårna och blir snabbt obekväma. I själva verket blir de inte mycket mer än ett par engångsstrumpor.

Det finns också strumpor som är gjorda av billigt och stelt tyg som inte är ett dugg elastiska och aldrig kommer anpassa sig till fötterna. De smiter åt kring vaderna och ger en klämmande känsla. Ingen av dessa strumpor är bra.

Är dyra diabetesstrumpor värda sitt pris?

Absolut! Det är ju faktiskt så att du får vad du betalar för. Tygerna är av mycket högre kvalitet och håller därmed längre. Sömnaden och vävmetoden är avancerad och kräver ofta specialmaskiner som klarar av den komplexa tillverkningen.

Så vill du betala 20 kronor för ett par strumpor som håller en eller två dagar, eller 100 kronor för ett par som både sitter och känns bättre och som håller i ett halvår?

Märker man någon skillnad?

Ja, du känner skillnad direkt när du får på dig dem. Kvalitetstrumporna känns som en varm mjuk kram runt fötterna och benen. De klämmer inte och är så behagliga att du snart inte ens tänker på att du har några strumpor på dig.

Och därmed kommer vi osökt in på ämnet bra och högkvalitativa produkter.

Olika typer av diabetesstrumpor

Det finns flera olika diabetesstrumpor att välja mellan, både vardagsstrumpor och vinterstrumpor. Det finns även träningsstrumpor och strumpor som är särskilt utformade för dam respektive herr med unika passformer som passar fötter av olika form. Oavsett vilken typ du föredrar bör du välja ett par med löst sittande resår, tåkonstruktion med ”komfortsöm” och dämpning på de områden där det krävs mer skydd. Tänk också på att välja en strumpa som matchar din stil. Och glöm inte: du ska köpa de strumpor du behöver, och inte nödvändigtvis de strumpor som säljaren påstår är bra. (Det är just därför vi har skrivit den här artikeln.)

Det du främst bör tänka på att inte köpa första bästa strumpor du hittar eftersom de kanske helt enkelt inte är de bästa för dig. Så ta god tid på dig innan du bestämmer dig.

Konstruktion

Konstruktionen på en diabetesstrumpa är lika viktig som vilken typ av strumpa det är. Försök att hitta strumpor med dämpning under fotsulan, sömlösa tåkonstruktioner och skaft som sitter skönt. Se också gärna till att de är förstärkta i hälen och tån.

Dämpning och förstärkning

Kvalitetsstrumpor bör ha extra dämpning på ställen som tå, häl, fotvalv och trampdyna, detta för att du ska slippa sår, blåsor och skavsår. Titta efter förstärkta hälar och tår för att få extra stöd och hållbarhet. De här egenskaperna gör det bekvämt för foten, särskilt under långa dagar när du går och står mycket. Sluta använda strumporna om det går hål i dem eftersom detta kan irritera huden.

Löst sittande resårer

OBS: "lös resår", "ej åtsittande resår", "ej åtstramande resår" betyder alla samma sak.

När de gäller diabetesstrumpor är det viktigt att resåren inte stramar åt. Det är den viktigaste egenskapen och också det som skiftar mest i fråga om kvalitet. Detta är vad som skiljer ett par bra diabetesstrumpor från ett par dåliga. Eftersom diabetes kan orsaka dålig cirkulation och svullna fötter kan en löst sittande resår underlätta enormt då den alltid lämnar plats för svullnaden utan att hindra cirkulationen. Svullnaden kan skifta under dagen och då måste strumporna kunna anpassa sig.

Strumpornas resårer bör vara mycket elastiska och ligga behagligt mot huden utan att glida ner. På så sätt får du en säker passform som ändå ger plats för blodflöde och rörlighet. De ska inte lämna några märken på huden även om du burit dem en hel dag.

Resårer av låg kvalitet blir snabbt uttöjda och börjar halka ner, medan kvalitetsstrumpornas resårer förblir mjuka och behagliga samtidigt som de håller sig på plats (utan att klämma åt) även efter ett otal tvättar.

Det kanske låter motsägelsefullt, men strumpor med till synes bra material och konstruktion har ofta dåliga resårer. Om strumporna känns sköna på men resårerna mister sin form och börja glida ner kan du nog utgå ifrån att du inte ska lita på kvaliteten.

Sömlösa eller platta sömmar

En sömlös hopfogning eller en platt söm (som även går under benämningen "komfortsöm") är själva hemligheter när det kommer till diabetesstrumpor. Vanliga sömmar är ofta såpass stora att de kan orsaka blåsor eller irritationer genom att de skaver mot tår och andra känsliga delar av foten. Försök alltså hitta strumpor som antingen är sömlösa eller har platta sömmar.

Platta sömmar är oftast lika bekväma som sömlösa och de flesta känner ingen skillnad. Sömlösa strumpor är dyrare att tillverka, men å andra sidan har de (uppenbarligen) inga sömmar som kan gå sönder. Såvida du inte är väldigt fysiskt aktiv är det fullt tillräckligt med platta sömmar.

Om du har möjlighet kan du gärna känna med fingrarna framme vid tårna för att se om du känner några hårda sömmar där. Tänk på att platta sömmar visserligen syns, men därmed inte sagt att du kommer känna dem.

OBS: Strumpor som inte är sömlösa eller inte har platta sömmar kan man se som ett tecken (eller snarare bevis) på låg kvalitet. Köp inte sådana strumpor. Det enda skälet till att de saknar detta är för att dra ner på tillverkningskostnaden.

Passform och kompression

Du måste också titta på passformen och kompressionsnivån när du väljer diabetesstrumpor. Leta efter strumpor med skön och lagom åtsittande passform och som varken sitter för löst eller för hårt. Bra strumpor ska kännas som en mjuk, varm kram kring foten och vaden. Alltför lösa strumpor kommer glida ner, och alltför hårt sittande strumpor kommer klämma åt.

Köp inte kompressionsstrumpor. Kompressionsstrumpor och diabetesstrumpor är inte samma sak. Ofta blandas de här olika typerna ihop, men i själva verket är det en fråga om äpplen eller päron.

Tyger och material

En avgörande och viktig aspekt när man väljer diabetesstrumpor är vilket tyg eller material de består av. Det här måste man vara noga med. Ofta brukar det vara bäst med ett lätt och luftigt material som effektivt kan leda bort fukten. Bomull, bambu och ull är alla utmärkta alternativ för att hålla fötterna torra och bekväma. Det finns också material med antibakteriella egenskaper och dämpning som ger extra skydd mot irritationer och skavsår.

Fuktavledande material

Fuktavledande material framställs enligt en speciell teknik som gör att materialet kan leda bort svett från huden mot materialets utsida där det avdunstar. På så sätt hålls dina fötter torra och behagliga under dagen och du slipper irritationer och sår. Bomull, bambu och ull fungerar alla bra för att transportera bort fukt samtidigt som de är mjuka mot huden.

Bomull

Ett material man ofta ser i diabetesstrumpor är bomull. Detta är lätt, luftigt och leder bort fukt effektivt och håller därför dina fötter torra och bekväma under dagen. Den mjuka strukturen ger också extra dämpning mot skav och annat som kan ge upphov till sår och blåsor. Det är dessutom väldigt slitstarkt och passar därför bra för de som är aktiva och rör sig mycket. Bomull är det mest mångsidiga materialet. Det saknar dock antibakteriella egenskaper men är i gengäld det billigaste alternativet.

Traditionell ull

Ullens antibakteriella egenskaper gör det till ett bra alternativ för den som ofta drabbas av fotinfektioner och hudirritationer. Ull fungerar också utmärkt när det gäller temperaturregleringen så att fötterna blir varma när det är kallt och hålls svala när det är varmt. Enda nackdelen är att de kan klia lite. Numera finns det dock särskilda ullmaterial som inte har det problemet..

Lammull som inte kliar

Lammull är en något mjukare och mer exklusiv typ av ull som är otroligt skön och varm. Som framgår av namnet tillverkas den av päls från lamm istället för från vuxna får. Lammens pälsstrån är kortare, tunnare och mjukare, och just därför kliar de inte heller när de används i kläder.

Lammull är både allergivänlig och ventilerande och är därför utmärkt för alla med känslig hud och allergier. Lammull har också antibakteriella egenskaper som kan förebygga fotinfektioner och hudirritationer. Den enda nackdelen med materialet är att det är dyrare än andra ullmaterial. Men trots det är det många som anser att komforten och skyddet är väl värt priset. Diabetesstrumpor i lammull varken kliar eller irriterar.

Mjuk merinoull

Merinoull brukar anses som den absolut bästa lammullen, och detta återspeglas i kostnaden. Namnet kommer från en specifik fårras. Strumpor av merinoull är otroligt lätta och luftiga och ger överlägsen komfort till och med när det är varmt. Skillnaden mellan merinoull och lammull kan vara svår att upptäcka, och ibland märks den inte alls. Om du är osäker bör du välja lammull snarare än merinoull, såvida du inte vill slå på stort.

Exklusiv kashmir

Kashmir är en typ av ull som görs av pälsen från kashmir- och pashmina-getter. Den anses vara ett av de mest exklusiva och eftertraktade materialen i världen tack vare den extremt lätta och mjuka känslan och det eleganta utseendet. Kashmir har dessutom en annan unik egenskap: den är förvånansvärt varm i förhållande till sin vikt. Kashmir är inte lika otympligt som andra typer av ull, så den passar utmärkt i både stövlar och tunnare skor samtidigt som den värmer bra. I likhet med andra ulltyper är kashmir allergivänlig och antibakteriell.

Antibakteriell och svampdödande bambu

Bambu är ett hållbart och miljövänligt alternativ för den som vill ha diabetesvänliga material. Bambu är otroligt absorberande, vilket innebär att den leder bort svett och fukt från fötterna samtidigt som den reglerar temperaturen. Dina fötter hålls varma när det är kallt och svala när det är varmt. Dessutom är den allergivänlig och antibakteriell så du slipper irritation och infektioner. Det som skiljer bambustrumpor från andra strumpor är de svampdödande egenskaperna, och detta ger dem en klar fördel i jämförelse med både bomull och ull. Om du svettas mycket om fötterna så det lätt uppstår dålig lukt kan du med fördel välja ett par diabetesstrumpor av bambu.

En av de överraskande fördelarna (eller nackdelarna, beroende på hur man ser det) med bambusstrumpor är att de brukar kännas kallare än bomulls- eller ullstrumpor. Detta beror på att bambutyget framställs av växtfibrer som snabbt leder bort fukt, och därmed kan det ibland kännas svalt mot huden. Den svala känslan beror på att fukten dunstar bort. Fenomenet är detsamma som när man är blöt på huden och blåser på den. Känslan håller dock inte i sig och varar bara så länge du svettas om fötterna.

Syntetmaterial

Det finns olika syntetmaterial, och att köpa strumpor i syntet är lite av ett lotteri. Kvaliteten skiftar enormt och därför är det svårt att rent generellt säga att det är bra eller dåligt. Några av de bästa strumporna är gjorda av syntetiska material, men också några av de sämsta. Om du väljer diabetesstrumpor i syntetmaterial gör du helt enkelt bäst i att prova dem först, och du får också räkna med att kvaliteten skiljer sig åt mellan olika märken.

Tänk på att vissa syntetiska material kan orsaka allergiska reaktioner. Om du är osäker bör du undvika syntet.

Vilket material är bäst för diabetesstrumpor?

Om du vill ha en skön vardagsstrumpa till överkomligt pris kan du välja bomull. Om du vill ha varma strumpor som inte kliar kan du välja lammull. Om du har problem med fotsvett och dålig lukt, välj diabetesstrumpor av bambu.

Ytterligare egenskaper

Utöver materialet finns det vissa andra aspekter du behöver ta hänsyn till. Vissa strumpor har tjockare dämpning kring trampdynan och vristen och ger därmed extra stöd och skydd mot friktion.

Cirkulationsproblem innebär ofta kalla fötter. Vi rekommenderar strumpor med underdel av tjock frotté. De här känns varma även om du går på kalla ytor. Det är bara själva underdelen som är tjockare, resten av strumpan är i normal tjocklek. (Frotté tillverkas av bomull fast med en särskild vävmetod).

Bästa diabetesstrumpor – Checklista

Sammanfattningsvis bör du hålla utkik efter följande egenskaper om du vill hitta ett par riktigt bra diabetesstrumpor:

  • Dämpning och förstärkning i tå och häl
  • Lösa resårer som ligger behagligt mot huden utan att glida ner eller halka av
  • Sömlösa eller platta sömmar som inte skaver
  • Mjuka och fuktavledande material som bomull, ull eller bambu

Detta är de absoluta minimikraven. Om du funderar över strumpor som saknar någon av ovanstående egenskaper kan du utgå från att de inte passar för diabetiker.

Att tänka på när det gäller kostnaden

Diabetesstrumpor är ett måste snarare än en modepryl och priset är ofta avgörande. Och ärligt talat, bra diabetesstrumpor kostar en slant. Rent generellt kan man säga: ju bättre kvalitet, desto högre pris. Ull, kashmir och bambu är dyrare än bomull, men i gengäld är de varmare och skönare plus att de har antimikrobiella egenskaper för dem med känsliga fötter.

Hur du tar hand om dina strumpor

När det gäller skötseln av dina diabetesstrumpor är det viktigt att följa anvisningarna från tillverkaren. De flesta strumpor bör tvättas i maskin på ett skonsamt tvättprogram med kallt vatten. Använd heller inte blekmedel. Oftast är det onödigt att tvätta i varmvatten eftersom moderna tvättmedel är såpass effektiva.

Häng upp eller lägg ut plant för att lufttorka. Kör dem inte i torktumlaren eftersom detta kan få dem att krympa och tappa formen. Att torktumla sliter också mer på strumporna, till och med mer än vid vanlig användning.

Se till att fötterna är rena innan du tar på dig dina diabetesstrumpor, detta för att förhindra bakterier som kan orsaka irritation eller infektion. Och slutligen, byt ut dina diabetesstrumpor minst en gång i halvåret eftersom de med tiden blir uttöjda och därmed mindre effektiva.